Ten wątek wydaje się być ostatecznym źródłem informacji na temat izolacji rur! Chociaż to wspaniałe, podkreśla, jak słabo rozwinięty jest ten segment rynku pod względem informacji. Zgadzam się z innym, informacje są bardzo sprzeczne. W celu lepszego zrozumienia izolacji rur z gumy PE i EPDM, porównałem produkty z gumy PE i EPDM firm Nomaco, TundraFoam i Frost King. Nomaco to najwyżej oceniany usieciowany PE, jaki znalazłem, o temperaturze 210 F i jest jedynym produktem z certyfikatem GreenGuard. Spośród produktów TundraFoam i Frost King, wolałem produkty TundraFoam. Ich guma EPDM ma wyższą temperaturę roboczą, a jakość wydaje się lepsza. Na przykład zarówno ich guma PE, jak i EPDM są wyposażone w klapę taśmy, która uszczelnia szew, a także klej w samym szwie. To, czy zapewnia to bardziej szczelne uszczelnienie, okaże się, ale przypuszczam, że pomogłoby to wyeliminować błędy instalacyjne i lepiej się trzymać w czasie. Bez klapy taśmy rozważyłbym taśmowanie. Strona internetowa Nomaco zawiera najwięcej informacji o ich produktach. Nie sprzedają izolacji gumowej. Pozostali sprzedają oba.
Obawiam się następujących kwestii: kontroli kondensacji, trwałości, jakości powietrza w pomieszczeniach, izolacji cieplnej i toksyczności w przypadku pożaru w tej kolejności. Dla mnie koszt nie jest czynnikiem. Ocena temperatury jest również brana pod uwagę, ale tylko dlatego, że wierzę, że produkt o wyższej ocenie prawdopodobnie przetrwa dłużej i lepiej zachowa swoje właściwości użytkowe. Aby porównać, przejrzałem informacje na różnych forach i skontaktowałem się z producentami. Żaden z przedstawicieli producentów nie był jednak inżynierem; w dużej mierze sprzedawcami. Użyte słownictwo i sposób, w jaki odpowiadali, nie wzbudziły we mnie wielkiego zaufania, z jednym wyjątkiem. Ten wyjątek jednak odpowiadał w dużej mierze odwrotnie wszystkim innym. Więc znowu, komu wierzyć? Oto moje dane:
1.) Kontrola kondensacji
+ Guma wytworzy kwas solny. Żaden z przedstawicieli producentów nic o tym nie wiedział i nie mogłem znaleźć żadnych innych informacji. Byłoby wspaniale, gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć, aby to potwierdzić lub zaprzeczyć
+ Jeden z producentów twierdził, że PE jest lepszy w kontroli wilgoci, inni twierdzili, że guma jest i pochłania mniej wilgoci. Czy jest różnica między usieciowanym PE a zwykłym PE?
+ Wydaje się, że ten wątek ogólnie uważa, że PE jest lepszy do zimnych rur; obie firmy oferujące gumę EPDM stwierdziły, że ich produkt gumowy jest
Moja opinia: karty katalogowe producentów wskazują, że oba przepuszczają co najmniej trochę wilgoci; żadna nie jest duża. Każdy mierzył to inaczej, więc nie jestem pewien, która jest lepsza. Brzmi jakby oba działały, chyba że wierzysz w oświadczenie o kwasie solnym. Nazwę to remisem i przyjrzę się innym czynnikom, aby się zdecydować
2.) Trwałość
+ Zdecydowanie brak zgody w tej kwestii. Niektórzy twierdzą, że PE trwa wiecznie, a producenci nie tylko udzielają krótszej gwarancji na PE, ale ich przedstawiciele twierdzą również, że guma wytrzymuje dłużej
+ Przedstawiciele nie wiedzieli nic o tym, że guma traci wartość izolacyjną z czasem
+ Inni twierdzą, że guma twardnieje z czasem
Moja opinia: jestem zdezorientowany, dlaczego producenci nie udzielają gwarancji na PE tak długo, jak na gumę. Zakładam, że dzieje się tak dlatego, że guma mniej się degraduje po wystawieniu na działanie czynników zewnętrznych. W przypadku narażenia na działanie czynników takich jak użytkowanie na zewnątrz lub promieniowanie UV, guma wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Jeśli jest dobrze chroniona, oba wydają się trwać długo (ponad 30 lat). Czuję, że PE wytrzyma dłużej, biorąc pod uwagę możliwy spadek wydajności izolacji (jeśli to prawda). Wydaje mi się logiczne, że guma może twardnieć z czasem. Czy nieusieciowany PE wytrzyma dłużej niż guma na ogrzewanych rurach, biorąc pod uwagę jego niższą temperaturę roboczą? W przypadku rur z zimną wodą, PE, ale znowu czuję, że danych brakuje.
3.) Jakość powietrza w pomieszczeniach
+ IAQ wydaje się być ignorowana przez branżę, z wyjątkiem Nomaco.
+ Dwóch przedstawicieli twierdzi, że ich produkty nie wytwarzają lotnych związków organicznych
+ Ci sami producenci nie dostarczyli kart MSDN. Na żądanie otrzymałem jeden dla ich produktu PE (dlaczego nie guma?!). Jednak dostarczony MSDN wyglądał na minimalnie wypełniony, więc wątpię, ile naprawdę zostało przetestowane.
+ Inny przedstawiciel branży powiedział, że wszystkie produkty uwalniają gazy, ale o ile są odpowiednio utwardzone, nie stanowi to problemu ani dla PE, ani dla gumy.
Moja opinia: zarówno PE, jak i guma uwalniają co najmniej trochę gazów. Nie wyobrażam sobie, aby jakikolwiek produkt na bazie gumy niczego nie wytwarzał. Spodziewam się, że guma będzie wytwarzać więcej LZO niż PE. Słysząc, jak dwóch przedstawicieli mówi, że ich produkty w ogóle nie wytwarzają LZO, wydaje się to niezwykle wątpliwe. Być może poziom jest tak niski, że nie stanowi to problemu, ale chcę znać szczegóły. Wielkie brawa dla Nomaco za przewodzenie tutaj w branży. Ponieważ inni nie dostarczyli żadnych informacji, mogę tylko kierować się instynktem i powiedzieć, że PE będzie lepszy. Chociaż nie wiem, być może produkt Nomaco jest również lepszy, ponieważ przynajmniej zwrócili na to uwagę.
4.) Izolacja cieplna
+ PE i guma mają te same właściwości izolacyjne; przynajmniej na początek
+ Niektórzy twierdzą, że guma degraduje się z czasem, ale PE nie
+ Jeden z przedstawicieli nie miał pojęcia. Inny uspokoił, że nigdy nie słyszał, aby guma traciła zdolność izolacyjną z czasem. Ostatni przedstawiciel potwierdził, że PE nie traci swojej zdolności izolacyjnej z czasem
+ Ktoś na tym wątku powiedział, że guma może się skurczyć nawet o 25%, a PE tylko o 3%. Jeden z przedstawicieli produktu odpowiedział, mówiąc coś przeciwnego: guma około 1% i PE 3% i tylko przy górnych temperaturach.
Moja opinia: trudno wiedzieć, w co wierzyć. Produkt o wyższej ocenie prawdopodobnie wypadnie lepiej IMO i nie zaszkodzi. To powiedziawszy, zarówno PE, jak i guma powinny być w porządku, biorąc pod uwagę ocenę nawet niższej odmiany PE, która wynosi 160 stopni F, co jest nadal gorętsze niż typowa gorąca woda w temperaturze 120 stopni F.
Pomyślałem, że ciekawe byłoby przetestowanie, więc kupiłem „patyk” każdego i potraktowałem je palnikiem. Wiem, że to nie jest prawdziwy, dokładny test, ale dostarczył pewnych danych do ekstrapolacji. Oba zawierają środek zmniejszający palność i chociaż oba się zapaliły, płomień natychmiast zgasł w momencie usunięcia płomienia. PE prawie się stopiło, podczas gdy guma zachowała znacznie więcej swojej integralności. Nie miałem PEX do wypróbowania, ale jestem ciekaw, jak by to wypadło. W każdym razie myślę, że można wywnioskować, że nie spalisz domu, jeśli poprowadzisz PE prosto do podgrzewacza wody, chociaż prawdą jest, że nie wytrzymuje tak dobrze ciepła jak guma; przynajmniej w nadmiernie wysokich temperaturach.
5.) Toksyczność podczas pożaru
+ Karta MSDN dla PEX sugeruje, że produkt Nomaco wytwarza bardzo niską ilość toksycznego gazu po spaleniu
+ Niektórzy twierdzą, że izolacja rur gumowych emituje paskudny toksyczny gaz po spaleniu.
+ Obaj przedstawiciele, z którymi rozmawiałem, nie mieli pojęcia o tym, że guma wytwarza toksyczny gaz po spaleniu. Ponadto nie wiedzieli, o czym mówię, gdy zapytałem, czy ich produkt jest wolny od halogenów. Powiedzieli jednak, że ich produkty są całkowicie bezpieczne i nie wytwarzają żadnych szkodliwych produktów po spaleniu.
Moja opinia: wątpię, aby którykolwiek z produktów był lepszy niż PEX; może taki sam. Fakt, że dwóch przedstawicieli branży nie miało pojęcia o twierdzeniach, że guma emituje toksyczny gaz po spaleniu i nie wiedzieli, o co pytam, gdy zapytałem, czy ich produkt zawiera halogen, nie wzbudził we mnie wielkiego zaufania. Stwierdzenie, że nie wytwarzają żadnych szkodliwych oparów po spaleniu, wydaje się niewiarygodne. Przy niewielkiej dodatkowej informacji po prostu nie mam pojęcia, poza tym, co zostało już opublikowane w tym wątku, ale mój eksperyment z palnikiem dostarczył pewnych wskazówek. Oba wytwarzały biały dym. Oba pachniały. Robiąc to na zewnątrz, nie mogłem dostrzec dużej różnicy w ilości wytwarzanego dymu. Skłaniałbym się ku temu, że guma jest gorsza, gdybym musiał wybrać, ale nie wydawało się to strasznie różne.
Moje ostateczne wnioski? Informacje są bardzo sprzeczne, więc nie jestem w 100% pewien, co jest absolutnie „najlepsze”. Nie brzmi to tak, jakbyś miał strasznie się pomylić, używając któregoś z nich.
Prawdopodobnie użyję Nomaco PEX do zimnych rur i albo tego samego, albo gumy TundraFoam do gorących rur; ponownie skłaniam się ku Nomaco