DIY Home Improvement Forum banner

Nie mogę wymyślić, jak usunąć przesuwane drzwi prysznicowe, aby wymienić rolki

1 reading
4.5K views 20 replies 9 participants last post by  NotAnotherDIY  
#1 ·
Przepraszam, to tak naprawdę nie jest problem hydrauliczny, ale nie byłem pewien, na którym innym forum to opublikować. Jeden z rolek odpadł z naszych przesuwnych szklanych drzwi w prysznicu. Nie mogę go wymienić bez zdejmowania drzwi prysznicowych, ponieważ zbyt trudno jest je założyć z powrotem, gdy drzwi są na miejscu. Problem polega na tym, że dolna prowadnica wydaje się nieusuwalna i nie mogę podnieść drzwi prysznicowych z niej. Nie ma śruby, która by ją trzymała na miejscu, więc nie jestem pewien, czy jest trzymana na miejscu klejem czy czymś innym.

Wymiana rolki naprawdę powinna być łatwa, ale po prostu nie mogę tego rozgryźć. Czy masz jakieś rekomendacje, jak sobie z tym poradzić?

Dzięki.

#3 ·
Załączyłem kilka zdjęć.
Zazwyczaj drzwi po prostu podnoszą się z szyny/ramy, jak wspomniałeś, chyba że masz jakiś specjalny rodzaj, który ma tajny sposób murarski lub mechanizm mocujący/blokujący, który należy najpierw usunąć. Jestem pewien, że jest sposób.

Prawdopodobnie już szukałeś i widziałeś te filmy.

kolejny na wannie takiej jak twoja.

#5 ·
Przepraszam, to tak naprawdę nie jest problem hydrauliczny, ale nie byłem pewien, na którym innym forum to opublikować. Jeden z rolek odpadł od naszych przesuwnych szklanych drzwi w prysznicu. Nie mogę go wymienić bez zdejmowania drzwi prysznicowych, ponieważ zbyt trudno jest je założyć z powrotem, gdy drzwi są na miejscu. Problem polega na tym, że dolna prowadnica wydaje się nie być wyjmowana i nie mogę podnieść z niej drzwi prysznicowych. Nie ma śruby, która by ją trzymała na miejscu, więc nie jestem pewien, czy jest trzymana na miejscu klejem, czy czymś innym.

Wymiana rolki powinna być naprawdę łatwa, ale po prostu nie mogę tego rozgryźć. Czy masz jakieś rekomendacje, jak sobie z tym poradzić?

Dzięki.
Jak wymienić rolki i naprawić drzwi przesuwne, które są niewspółosiowe/wygięty tor.

#7 ·
Jak wspomniał jmon... zwykle górny tor nie jest przymocowany... po prostu leży na bocznym torze.
Jeśli możesz odhaczyć drzwi, możesz podnieść tor.
Jeśli możesz, zdobądź pomoc, ponieważ po podniesieniu toru nie ma nic, co powstrzyma drzwi przed upadkiem i rozbiciem, oprócz ciebie.

• Like
Reactions: PaulDay
#9 ·
Dzięki wszystkim. Problem, który mam, polega na tym, że wydaje się, że nie mogę podnieść żadnych drzwi na tyle wysoko, aby ominąć czarną dolną prowadnicę. Widziałem filmy, w których prowadnica jest przesuwana (poprzez usunięcie śrub), aby umożliwić wyjęcie drzwi, ale moja dolna prowadnica nie ma śrub. Czy zwykle używa się kleju na dolnych prowadnicach, jeśli nie są one mocowane za pomocą śrub?

#13 ·
Dzięki wszystkim. Problem, który mam, polega na tym, że wydaje się, że nie mogę podnieść żadnych drzwi na tyle wysoko, aby ominąć czarną dolną prowadnicę.
Wygląda na to, że podjąłeś już decyzję, jak to powinno pójść.
Powodzenia.

#14 ·
Pchnij oboje drzwi na jedną stronę. Następnie za pomocą skrobaka lub śrubokręta wypchnij dolną prowadnicę poza drzwi, aby mogły się swobodnie obracać. Niektórzy instalatorzy używali odrobiny silikonu, aby pomóc ją utrzymać na miejscu, ale przy odrobinie wysiłku się przesunie. Następnie możesz ją zdjąć z szyny. Po prostu zatrzaskuje się na szynie. W przypadku góry śruby kół muszą znajdować się w pobliżu górnej części skośnego otworu, aby zapewnić wystarczający prześwit do podniesienia drzwi i zdjęcia ich z szyny. W przeciwnym razie górna część ramy drzwi uderzy w nadproże. Użyłem małej grzechotki bez bitu lub czasami Phillips#2, aby poluzować te śruby. Dolna szyna może być utrzymywana na miejscu za pomocą silikonu lub taśmy butylowej od spodu.

Attachments

#15 ·
Do góry śruby kół muszą znajdować się u góry, w pobliżu górnej części skośnego otworu, aby zapewnić wystarczający prześwit, aby podnieść drzwi i zdjąć je z szyny. W przeciwnym razie górna część ramy drzwi uderzy w nadproże.
Po dokładnym przyjrzeniu się zdjęciu nadproża wygląda na to, że tak się dzieje. Szyny boczne zostały przycięte nieco za krótko dla drzwi, więc koła zostały umieszczone na samym dole skośnego otworu, a drzwi zostały umieszczone w nadprożu, a następnie nadproże i drzwi zostały umieszczone na szynach bocznych jako całość.

Będziesz potrzebował dwóch osób, aby podnieść nadproże z obu końców, wyjąć całe nadproże i drzwi z wanny, aby drzwi można było wysunąć z końców nadproża i wymienić zużyte koła.

Pamiętaj, aby zamontować nowe koła w tym samym miejscu, w przeciwnym razie drzwi będą uderzać w dolną szynę po ponownym umieszczeniu nadproża i drzwi.

Profesjonalna wskazówka. Umieść karton między drzwiami i użyj taśmy maskującej, aby skleić drzwi przed wyjęciem i przed ponownym umieszczeniem drzwi. Ustaw wszystko na grubych ręcznikach i nie uderzaj żadnych krawędzi twardym przedmiotem.

Powodzenia.

Miłego dnia.

#16 ·
Naprawdę doceniam komentarze wszystkich. Mam nadzieję, że w ten weekend wypróbuję wasze sugestie. @PaulDay - Mam nadzieję, że nie będę musiał robić tego, co opisałeś, ponieważ brzmi to jak katastrofa czekająca na nadejście. Trzymam kciuki, żeby tak się nie stało, ale doceniam informacje, jeśli tak się stanie!

#17 ·
Naprawdę doceniam komentarze wszystkich. Mam nadzieję, że w ten weekend wypróbuję wasze sugestie. @PaulDay - Mam nadzieję, że nie będę musiał robić tego, co opisałeś, ponieważ brzmi to jak katastrofa czekająca na nadejście. Trzymam kciuki, żeby nie, ale doceniam informacje, jeśli będę musiał!
Najpierw na krawędziach drzwi umieść dwie warstwy taśmy maskującej. Najlepszy jest plastikowy/gumowy profil U na krawędziach, ale większość ludzi nie będzie miała czegoś takiego w pobliżu. Pomoże to zapobiec pęknięciu, jeśli coś uderzy w krawędź szkła.

Po wyjęciu drzwi możesz przystąpić do usunięcia prowadnicy środkowej. Po usunięciu ułatwi to ponowne umieszczenie drzwi.

Powodzenia.

Miłego dnia.

#18 ·
Drugi film Jmona w poście nr 3 jest bardzo podobny do tego, jak zawsze instalowaliśmy/serwisowaliśmy te drzwi, z wyjątkiem kolejności demontażu i wymiany. Zawsze instalowałem najpierw drzwi wewnętrzne, a następnie drzwi zewnętrzne. Twoje palce owinięte wokół krawędzi drzwi zewnętrznych działają jako dystans/poduszka, aby lekko wsunąć drzwi wewnętrzne z powrotem do wanny lub prysznica, gdy podnosisz drzwi zewnętrzne z ramy, opuszczasz je nieco do wanny, aby uzyskać prześwit, i wyjmujesz. Demontaż jest dokładnie odwrotny: zdejmij/przesuń prowadnicę z drogi, podnieś i zdejmij drzwi zewnętrzne, a następnie wewnętrzne.
Dobry punkt w jego filmie o tym, żeby nie uderzać nimi o nic i kłaść je na dywanie lub poduszce.

#19 ·
Cześć wszystkim,

Chciałem przekazać aktualizację mojego posta. Pierwotnie myślałem, że dolna prowadnica jest nieruchoma; jednak wziąłem śrubokręt płaski i młotek i udało mi się przesunąć ją na tyle daleko w dół, aby zapewnić prześwit dla drzwi. Po zrobieniu tego udało mi się zdjąć drzwi i wymienić rolki.

Dzięki za pomoc wszystkim.

#20 ·
Witajcie wszyscy,

Chciałem przekazać aktualizację mojego posta. Pierwotnie myślałem, że dolna prowadnica jest nieruchoma; jednak wziąłem śrubokręt płaski i młotek i udało mi się przesunąć ją na tyle w dół, aby umożliwić prześwit dla drzwi. Po zrobieniu tego mogłem zdjąć drzwi i wymienić rolki.

Dzięki za pomoc wszystkim.
Bardzo dziękuję za udostępnienie tej aktualizacji. Było to dla mnie bardzo pomocne, ponieważ musiałem zrobić dokładnie to samo po 5 długich dniach szukania rozwiązań w internecie. Wystarczył śrubokręt Philipa i ciężki przedmiot, aby w niego uderzyć.