DIY Home Improvement Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

bob22

· Registered
4,808 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mam niszczarkę do papieru Staples' Mail Mate, która przestała automatycznie wykrywać papier, a następnie przestała niszczyć, chyba że przytrzymałem przycisk, a teraz działa tylko w odwrotną stronę (aby niszczyć, muszę przytrzymać przycisk cofania). Niezbyt wygodne.
Działa dobrze, z wyjątkiem włączania i wyłączania.
Na płytce drukowanej nic się nie spaliło i bezpiecznik jest ok.
Chciałbym pominąć wszystkie "funkcje", które z czasem tak naprawdę nie działały zbyt dobrze (wcale) i po prostu umieścić na nim przełącznik kołyskowy włącz/wyłącz.
Silnik napędowy (silnik Pu-teng, ef-4435m12, 120v/60hz arrrow DC) ma 4 przewody: dwa niebieskie, czerwony i czarny (wszystkie 22 g).
Jakieś sugestie, jak to podłączyć? Nie jestem pewien, czy to 120 V AC czy DC (płytka drukowana ma, jak sądzę, prostownik) i nie chcę, żeby wydobył się dym.
Dzięki!

Mam niszczarkę do papieru Staples' Mail Mate, która przestała automatycznie wykrywać papier wkładany do niej, następnie przestała niszczyć, chyba że przytrzymałem przycisk, a teraz działa tylko w odwrotną stronę (aby niszczyć, muszę przytrzymać przycisk wsteczny). Niezbyt wygodne.
Działa dobrze, z wyjątkiem włączania i wyłączania.
Na płytce drukowanej nie widać nic spalonego, a bezpiecznik jest w porządku.

Chciałbym ominąć wszystkie "funkcje", które z czasem tak naprawdę nie działały zbyt dobrze (wcale), i po prostu umieścić na nim przełącznik kołyskowy włącz/wyłącz.
Silnik napędowy (silnik Pu-teng, ef-4435m12, 120 V/60 Hz arrrow DC) ma 4 przewody: dwa niebieskie, czerwony i czarny (wszystkie 22 g).
Jakieś sugestie, jak to podłączyć? Nie jestem pewien, czy to 120 V AC czy DC (płytka drukowana ma, jak sądzę, prostownik) i nie chcę, żeby z niego wydobywał się dym.
Dzięki!
Czy kiedykolwiek ukończyłeś ten projekt? Ja również mam MailMate, który ostatnio przestał działać. Przeczytałem stronę z instrukcjami dotyczącymi tej niszczarki, obejrzałem film o tym, jak testować prostowniki mostkowe i potwierdziłem, że mój (i duży rezystor obok niego) są uszkodzone. Może inni też, ale przestałem testować, ponieważ nie warto tracić czasu i pieniędzy na naukę lutowania i wymianę wielu komponentów na płytce. Ale zamiast wyrzucać go na wysypisko, chciałbym wyciąć płytkę drukowaną z równania i po prostu podłączyć ją tak, aby istniejący włącznik/wyłącznik bezpieczeństwa dla pojemnika na papier działał jako włącznik/wyłącznik do bezpośredniego zasilania silnika. Innymi słowy, zostawiam pojemnik wyciągnięty, gdy nie jest używany, ale po wciśnięciu na miejsce silnik powinien zacząć działać. Na załączonym zdjęciu widać, jak linia zasilania rozdziela się, z jednym przewodem biegnącym do wspomnianego wyłącznika bezpieczeństwa (z niebieskim przewodem wychodzącym z niego) i drugim przewodem głównym rozdzielonym do GND na płytce drukowanej. Nie potrzebuję ochrony termicznej silnika ani funkcji cofania, ponieważ niszczę tylko kilka kartek papieru na raz co kilka tygodni = brak problemów z przegrzaniem lub zacięciem papieru. Zatem, czy masz jakiś pomysł, czy to zadziała, a jeśli tak, to które przewody połączyć ze sobą, aby silnik działał w trybie do przodu? Z góry dziękuję, jeśli możesz (lub ktokolwiek) pomóc.
Image

Myślę, że mam tę samą niszczarkę, ale silnik to TT-4435M12(C3) i wygląda podobnie. Moja płyta się przegrzała i przepalił się bezpiecznik. Ale z tego, co mogę powiedzieć, to silnik 120V DC, który używa mostka H w postaci przekaźnika DPDT do kontrolowania kierunku. Po prostu działa w odwrotną stronę po włączeniu z powodu stanu bez zasilania przekaźników. Być może wystarczy zasilić przekaźnik lub zamienić niektóre przewody. Nie mam pojęcia, do czego służą dodatkowe (w moim przypadku żółte) przewody.

Oczywiście, to nie znika!! Mam tę samą niszczarkę biurkową Staples. Silnik to TT-4435m12, 120v/60hz DC) ma 4 przewody: dwa żółte, czerwony i czarny. Wierzę, że kupiłem ją w 2011 roku - płytka drukowana mówi 2009-12-16. Bezpiecznik przepalił się kilka lat temu, więc przylutowałem do niego bezpiecznik samochodowy. W zeszłym roku poszła z dymem i próbuję ominąć całą tę tandetę na płytce drukowanej. Myślę, że potrzebuję kondensatora do uruchomienia silnika, który, jak zakładam, ma 7A. CZY KTOŚ MOŻE TO DLA MNIE SKORYGOWAĆ? Kondensator na płytce (CBB21 205J250V) jest dość zwęglony na jednym końcu, ale wydaje się działać. Wierzę, że ma 2 µF, co (chyba) służy do uruchamiania silnika - wydaje się łączyć z jednym z żółtych przewodów). Pierwszą rzeczą byłoby podłączenie go tak, aby działał do przodu. Czujnik papieru i przednie elementy sterujące wydają się mieć niższe napięcie, więc mogę to zignorować i dodam osobny przełącznik do silnika, aby wygodniej było go wyłączyć (maksymalny czas pracy 10 minut). Więc jestem! Wszelka pomoc w okablowaniu byłaby mile widziana. Nie widzę +/_ na kondensatorze, a silnik jest DC! Dziękuję za zainteresowanie i może Twoją pomoc.

Zobacz post #2. Po 12 latach zasłużyłeś na nowy.
Jest naprawdę używany tylko wtedy, gdy rozliczam podatki i około 10 arkuszy miesięcznie. Więc wciąż jak nowy w środku i naprawdę powinien był wytrzymać dłużej. Nie musiałem go nawet czyścić, kiedy po raz pierwszy go otworzyłem! I zrobiłem wszystko inne, ale zawsze unikałem elektroniki - nowe hobby??

FWIW, porzuciłem wysiłki i kupiłem nową niszczarkę w11c firmy Fellowes. Jestem z niej zadowolony od około 12 lat.
Jestem gotowy spróbować - nowy prostownik 6-pinowy/3-drożny przełącznik do tyłu (jeśli zadziała). Jeśli wybuchnie, nic nie stracę! (może kawałek sufitu??) Mogę spróbować przetestować najpierw 12 V i zobaczyć, jakie jest moje wyjście... Hmmm..

Wygląda na to, że mój nowy regulator nie działa! Teraz na allaboutcircuits.com i dostaję tam pomoc. Może uda mi się to uruchomić??
Raczej nie. Byłbym zaskoczony, gdyby ktoś mógł pomóc, jeśli przedmiotem jest niszczarka do papieru za 10 dolarów.
Nie próbowałbym tego naprawiać dla siebie, a co dopiero dla kogoś innego.

Jestem prawie gotowy, żeby spróbować - nowy prostownik, 6-pinowy/3-pozycyjny przełącznik do tyłu (jeśli zadziała). Jeśli wybuchnie, nic nie stracę! (może kawałek sufitu??) Mogę spróbować przetestować najpierw 12V i zobaczyć, jakie jest moje wyjście... Hmmm.
Jeśli twoja niszczarka ma prostownik, to może wyjaśniać oznaczenie 60 Hz. Typ wtyczki przewodu byłby odpowiedni dla prawidłowego typu wtyczki północnoamerykańskiej dla 120 woltów. Wiele urządzeń 120-woltowych, które zawierają prostowniki i inne rodzaje obwodów konwersji mocy, musi być zasilane tylko z częstotliwości zasilania, jeśli nie chcesz wypuścić magicznego dymu.

Tylko żeby podsumować... 2 żółte przewody to czujnik przeciążenia temperaturowego silnika. Ignoruję je. Wszystko, czego potrzebowałem, to prostownik za 3 dolary i kondensator z płytki drukowanej i działa! Użyję przełącznika 3-pozycyjnego/2-biegunowego do cofania. Mogę dołączyć przełącznik pojemnika, ale czujnik papieru ma zbyt niskie napięcie i nie będę się tym zajmował.

Podsumowując...

Dwa żółte przewody to czujnik przeciążenia termicznego silnika. Ignoruję je. Wszystko, czego potrzebowałem, to prostownik za 3 dolary i kondensator z płytki drukowanej i działa! Użyję przełącznika 3-pozycyjnego/2-biegunowego do cofania. Mogę dołączyć przełącznik pojemnika, ale czujnik papieru ma zbyt niskie napięcie i nie zamierzam się tym zajmować.

Tak, Lenaitch, niewiele tu pomocy, ale inni będą szukać, więc dobrze jest mieć odpowiedź dla tych, którzy to robią. :):cool::cool: Toodle...
Świetnie słyszeć takie historie, które podtrzymują ducha majsterkowania?

• Like
Reactions: bob22
1 - 20 of 20 Posts