DIY Home Improvement Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
91 Posts
Discussion Starter #1
Suddenly the other night all of the 220 and the MWBC in our house have no or maybe half power.

All the plain 110 circuits work fine.

The dryer has a control panel that will power up, but the motor will only whine and can't spin.

Obviously we have checked and rechecked the breakers and none are tripped.

Looks like about 4 completely separate circuits are not functioning correctly.

Anybody have any ideas? We were not even home when it happened and nothing was running while we were away.
 

·
Registered
Joined
·
70 Posts
Sounds like you have lost one of the hot legs. At the panel check both hot legs at the top of the panel and all of the double pole breakers hot leg to neutral. Should be 120 volts. You may find one that one has no voltage reading. Is the dryer motor 240 volts? Usually 120 volts. You may also have lost the neutral connection. That would effect the MWBC but not the dryer unless it is gas.
 

·
Super Moderator
Joined
·
20,886 Posts
Turn off all the double ple breakers and see more circuits go dead. They could be back feeding through the 240 volt devices.
 

·
Registered
Joined
·
91 Posts
Discussion Starter #4
Sounds like you have lost one of the hot legs.
Checked the hot legs and found one that had no voltage :yes:

Called the power company and they came right out to confirm. They brought with them this trailer thing that they hooked up so we have full service again. We have burred service lines so they will need to dig up the driveway/sidewalk and possibly part of our culdisac, they have confirmed that there is a break in the line underground. :eek: They suspect it will take 1-2 weeks to get everything dug up, replaced and get service restored.

By the way our dryer is some crazy swiss type condenser dryer so it's pretty odd the way it hooks up. (comes with a special electrical panel that you hard wire in and the dryer has a special plug that only fits that panel)
 
1 - 4 of 4 Posts
Top