Do I Need Conduit - Landscaping & Lawn Care - DIY Chatroom Home Improvement Forum
Advertisement


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Landscaping & Lawn Care

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools
Display Modes
Old 03-12-2016, 12:33 PM   #1
Newbie
 
WonderHorse's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 1
Rewards Points: 2
Default

Do I need conduit


I have a new landscape lighting project. These are low-voltage LED lights. Do I need to run all the wire in conduit?
WonderHorse is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-12-2016, 12:57 PM   #2
Member
 
Oso954's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Calif.
Posts: 7,869
Rewards Points: 1,974
Default

Re: Do I need conduit


Typically, you use low voltage landscape wire which is direct burial rated. The only conduit used would be for going under cement(eg sidewalk).
http://www.homedepot.com/b/Electrica...e/N-5yc1vZc57l
Oso954 is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Oso954 For This Useful Post:
WonderHorse (03-12-2016)
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-21-2016, 04:07 AM   #3
Newbie
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 4
Rewards Points: 8
Default

Re: Do I need conduit


I recently embarked on a landscape lighting project and ended up going HOG WILD!!!! Now, I've got nearly 2.5 acres with a lot of large trees I wanted to uplight and did get two bids from "pros" although here in WI, we don't need ANY type of license for low voltage, which is good for me and DIY, but also means nearly ANYONE can get into that business.

I ended up DIY'ing it and was lucky enough to get some GREAT advice from several out of state pros, who judging from their websites, they were true pros.

All said the same thing-PIPE IT!!!!! Yes, proper landscape wire in direct burial rated, but its 100x better off fully protected in pipe. Also, if you go with any of the store brands, cut off those STUPID wire pinching connectors (why poke holes in elec wire insulation???) and you'll get far more years of use out of it!!
RTunlim is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-21-2016, 11:55 AM   #4
Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 285
Rewards Points: 459
Default

Re: Do I need conduit


I had some buried Low-V cable get chewed up by a woodchuck last year. I suggest conduit.
Nick DIY is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EMT Conduit Size [email protected] Electrical 25 09-24-2014 11:03 PM
Long run of conduit for underwater pool light/switch BrandonC_1972 Electrical 1 06-25-2014 05:54 AM
PVC conduit questions powertoolguy Electrical 4 08-28-2013 06:30 AM
Using 2" PVC electrical conduit RonLNY Electrical 7 01-06-2013 10:34 PM
Chicago Conduit Rules Wrigleyville Electrical 6 01-28-2010 06:49 PM




Top of Page | View New Posts