Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Roofing/Siding

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-23-2012, 08:47 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Share |
Default

Mold in the attic...


So earlier this year I went into the attic and realized I had mold growing in the attic and alot of it. I had a few estimates and all were extremely high. I ended up going with this company out of Ohio, Safe Mold Solutions. Guy came by did remediation and supposedly fixed my ventilation problem. On my house I have eves in the front and none in the back. So he installed vents throughout the eves and pulled insulation back and for the back he installed roof vents and closed up my gables vents.

This is what the back looked like before vents. Notice where the snow melted. Thats where the mold started before. We figured it was heat transfer from that semi flat roof to the regular roof.


This is what the back looks like with the vents.


This is the during the recent snow storm after hurricane sandy. Same area melted. Interesting enough the boiler was NOT running (not working atm). And is the same place the mold is growing again.


I have also have a gas fireplace that I have been using since the boiler doesn't work. The area where the transferring of heat was happening, I closed up probably a week and a half of using the fireplace.

In addition to all other information provided I felt that it was too humid in the attic so I re-opened the larger gable vent on the right side closest to the mold and reinstalled the fan that was there and put a DuoStat thermo/humidistat in there. 2 days the fan hasn't stopped.

Any suggestions on ALL of the above. Mold, ventilation. Anything. I dont know what to do anymore.

noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:09 PM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Atlantic Canada
Posts: 378
Default

Mold in the attic...


There is obviously a lot of heat loss or air from the inside getting into your attic in that area. How much insulation do you have? Are there any bathroom vents that dump into the attic instead of to the outside? Do you have ventilation in the attic shape of the add on?

Those vents are not made to be used as a intake. Also, I dislike using fans to cool attics. They cost money to purchase and run, and tend to pull air from the inside of the house, which could be contributing to your problem. It looks like you have a ridge vent?

shazapple is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:10 PM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 26,248
Default

Mold in the attic...


I've never once seen anyone install vents like that at the bottom of the roof.
That's not going to vent anything.

You needed a ridge vent and soffit vents.

No over hang, then these could have been installed.
http://www.bing.com/images/search?q=...DB05B1&first=1
joecaption is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to joecaption For This Useful Post:
Gymschu (11-24-2012)
Old 11-23-2012, 09:29 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by shazapple View Post
There is obviously a lot of heat loss or air from the inside getting into your attic in that area. How much insulation do you have? Are there any bathroom vents that dump into the attic instead of to the outside? Do you have ventilation in the attic shape of the add on?

Those vents are not made to be used as a intake. Also, I dislike using fans to cool attics. They cost money to purchase and run, and tend to pull air from the inside of the house, which could be contributing to your problem. It looks like you have a ridge vent?
I have r30 unfaced in that area on top of old faced insulation. Was told to do so by "GAF Expert SeaShore Construction" who re-did the roof July 2010.
Bathroom vents are all venting outside. 2 through the roof, 1 out the side which is just a toilet room (existing hole).
Do you have ventilation in the attic shape of the add on? - I assume you are referring to the 2 back parts of the house. If so, than no they are room with a ceiling to outside

"Those vents are not made to be used as a intake." --- Seriously? UGH! I hate my house. I feel I am getting screwed every which way possible.
Well the fan I just reinstalled on Wednesday night. Mold was there prior to that. But it was definitely humid up there. But that fan definitely pulled air from those bottom vents. Made the attic at least 10 degrees colder. And yes I do have a ridge vent. Very crappy, poorly done. There some areas where its cut and some its not.
noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:39 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by joecaption View Post
I've never once seen anyone install vents like that at the bottom of the roof.
That's not going to vent anything.

You needed a ridge vent and soffit vents.

No over hang, then these could have been installed.
http://www.bing.com/images/search?q=...DB05B1&first=1
Can't say I have either but I only went along with what they did since I didn't know better. As a ridge, I do have one but as stated above it might as well not be there, thats how bad it is. I have a vent every 3-4 ft in the front soffit which I am thinking of cutting 6 inches off the eave and installing perforated ventilation. But I have no issues in the front. Its only in the back before and after those vents.

As far as no overhang. I literally mean not enough overhang to install a 3" vent. I thought of maybe GAF FaciaFlow vents but I couldn't afford the $1000 it would have cost to purchase not including install. Take down gutters facia board etc. And even if I did I would need to figure out how to vent that area where there is mold. Up there it just blends into the rubber roof which runs to that drip edge by the metal heat exchange onto the lower shingled roof which also leaks but it is literally a separate room. The room that leaks was like an exterior screen room turned into a room.

Last edited by noodle9400; 11-23-2012 at 09:41 PM.
noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:50 PM   #6
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 26,248
Default

Mold in the attic...


If they installed that silly coiled ridge vent instead of the 3' long plastic ones and did not cut the sheathing back 1-1/2 on each side then it's just not going to vent.
All my shingle supplyers and even my local HD and Lowes have stoped selling the coils because of all the complaints.

Those baffles can be installed inside the attic, no need to remove the fashia.
The vents I posted a web site for are also avalible in 2"
joecaption is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 10:03 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by joecaption View Post
If they installed that silly coiled ridge vent instead of the 3' long plastic ones and did not cut the sheathing back 1-1/2 on each side then it's just not going to vent.
All my shingle supplyers and even my local HD and Lowes have stoped selling the coils because of all the complaints.

Those baffles can be installed inside the attic, no need to remove the fashia.
The vents I posted a web site for are also avalible in 2"
Its like a mesh or something they installed. Im guessing i would have to the plastic ones and rip up my current ridge, get a proper cut, and install the new ridge.

The baffles I see are all round. Where would I install those to get air from outside?
noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 10:32 PM   #8
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 26,248
Default

Mold in the attic...


Since they already installed those lower vent I guess your stuck with them for now.
Those round vents would be installed into a bored hole in the fachia.
Another way to have done it is with these.
http://www.dciproducts.com/html/smartvent.htm

Got a picture up in the attic aimed at the lower part of the roof?

The ridge vents that look this work great.
http://www.bing.com/images/search?q=...pvt=ridge+vent
joecaption is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 10:48 PM   #9
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by joecaption View Post
Since they already installed those lower vent I guess your stuck with them for now.
Those round vents would be installed into a bored hole in the fachia.
Another way to have done it is with these.
http://www.dciproducts.com/html/smartvent.htm

Got a picture up in the attic aimed at the lower part of the roof?

The ridge vents that look this work great.
http://www.bing.com/images/search?q=...pvt=ridge+vent
How can I bore a hole into the facia when theres gutters installed? there is literally less than an inch of facia to use due to the gutters. I thought about those vents, i forget what veered me away from them. I mean I could fix those ugly vents and reinstall small boards and new shingles but winter is not the time to do that. And I dont have the money to fund much. But the ridge I may do in spring.

I have a picture of the area where the mold is but it doesn't show much of the tighter areas of edge. Its all I have for now.

noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 11:02 AM   #10
Exterior Construction
 
Windows on Wash's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: VA, MD, DC
Posts: 6,021
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by joecaption View Post
I've never once seen anyone install vents like that at the bottom of the roof.
That's not going to vent anything.

You needed a ridge vent and soffit vents.

No over hang, then these could have been installed.
http://www.bing.com/images/search?q=...DB05B1&first=1
While I agree that this type of venting is not ideal, we have done it in certain applications where additions were added to homes and there was no way to vent without some sort of edge vent (not preferred by customer and slightly infeasible).

You would be surprised how much air they were drawing in when the system was somewhat balanced out.
Windows on Wash is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 11:03 AM   #11
Exterior Construction
 
Windows on Wash's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: VA, MD, DC
Posts: 6,021
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by noodle9400 View Post
How can I bore a hole into the facia when theres gutters installed? there is literally less than an inch of facia to use due to the gutters. I thought about those vents, i forget what veered me away from them. I mean I could fix those ugly vents and reinstall small boards and new shingles but winter is not the time to do that. And I dont have the money to fund much. But the ridge I may do in spring.

I have a picture of the area where the mold is but it doesn't show much of the tighter areas of edge. Its all I have for now.

Stop the warm air and heat loss first and as a standard.

You can put some spacer blocks in and space the fascia board out to vent from behind the gutter.
Windows on Wash is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 12:56 AM   #12
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,968
Default

Mold in the attic...


Does that mold area line-up with the stud bay right next to the concrete block flue chimney? Is the top plate or framing open to the attic right there? Wiring hole not sealed...

Gary
__________________
If any ads are present in my answer above, I do not condone/support/use the product or services listed, they are there against my permission.
Gary in WA is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 01:54 PM   #13
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by GBR in WA
Does that mold area line-up with the stud bay right next to the concrete block flue chimney? Is the top plate or framing open to the attic right there? Wiring hole not sealed...

Gary
I believe it does. But that chimney is not in use. It's sealed off. Used be to used with my old boiler system. When new system got installed, they installed that plastic piping on the side of that room. The framing was open to that boiler room which that room is open to the crawlspace. I actually just sealed it off recently. But I haven't used the boiler at all this season. Only thing that generates a little heat is the lint tube for the dryer. But that couldn't generate enough heat to cause that mold could it?
noodle9400 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 06:00 PM   #14
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,968
Default

Mold in the attic...


If a leak in the dryer ducting, it could easily- from the moisture escaping, not the heat alone. Where does the ducting run?

Where does the dryer ducting terminate at the exterior hood? Wall, or roof?

Gary
__________________
If any ads are present in my answer above, I do not condone/support/use the product or services listed, they are there against my permission.
Gary in WA is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:04 PM   #15
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 28
Default

Mold in the attic...


Quote:
Originally Posted by GBR in WA
If a leak in the dryer ducting, it could easily- from the moisture escaping, not the heat alone. Where does the ducting run?

Where does the dryer ducting terminate at the exterior hood? Wall, or roof?

Gary
I'll have to check the dryer tube. I know how it was set up from the previous owners it uses two lint pipes. The tubing terminates on exterior wall. Runs from the middle of the room with the middle of the section with the rubber roof through the room with boiler to the exterior wall.

noodle9400 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mold problem after unfinished house was closed in for the winter... lemonbltz Building & Construction 28 12-30-2011 07:52 PM
Attic mold? venting into attic? therompster HVAC 4 06-03-2011 06:18 PM
Attic Mold Rhizando General DIY Discussions 20 03-19-2011 08:07 PM
Attic Mold - Correct Ventilatoin michelle239 Roofing/Siding 3 03-02-2011 04:49 PM
Attic Ventilation Question handy man88 Roofing/Siding 10 02-12-2010 10:50 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.