Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Plumbing

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-01-2008, 10:06 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Location: NW Ohio
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Water softener no longer softening water


Good Morning,

We having problems with our water softener, and are completely stumped. We have a 48000 grain with Autotrol 255/460i. About a month ago, I noticed iron staining in the toilet, and went down to check the brine tank. It was out of salt, so I filled it, and hit the regen button. There was no change to the water. I hit the regen again and watched it cycle thru, it wasn't drawing brine from the tank. Cleaned the injector (it was due anyways) and the filter screen, still not drawing brine. Ordered a new injector and filter screen, and that allowed it to draw like it was supposed to, but the water was still not soft, and still producing iron stains. We replaced the resin beads, and still have the same problems. We are at a total loss. This unit is only about 4 years old, and was working perfectly, giving us crystal clear, iron free, soft water up until a month ago.

Any suggestions? It goes thru all the cycles like it is supposed to, but it never produces soft water.

grandmajo is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2009, 10:18 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 30
Rewards Points: 25
Default

Water softener no longer softening water


dumb question but is there a 3 valve by-pass? If so make sure that your by-pass valve is not open. If that is closed make sure that there is not bad mushed up salt in the salt tank. If that is fine make sure that the unit is running on its own. In the timeer there is a idler gear that can become stripped out causing the softener to not regenerate or keep the correct time of day. If you have any questions let me know i am very very familair with softeners of all makes and models due to the fact i do this for a living. Fun Fun!!!

lilh2o3 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2009, 10:20 PM   #3
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 30
Rewards Points: 25
Default

Water softener no longer softening water


Also too just remembered if you replcaed the distributor tube in the resin bed amke sure that you cut it off 1/2 to 3/4" above the top of the tank cause if it is to short it will cause the water to never go through the mineral bed....
lilh2o3 is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 06:42 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Location: NW Ohio
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Water softener no longer softening water


Quote:
Originally Posted by lilh2o3 View Post
dumb question but is there a 3 valve by-pass? If so make sure that your by-pass valve is not open. Fun Fun!!!
Actually, that was what the problem was. I finally begged hubby to come down and take a look at it, and sure enough, I had not reopened the additional bypass that he installed. Duh!

Thanks so much for your response!
grandmajo is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Low hot water pressure crebive Plumbing 38 02-26-2013 12:26 AM
Water softener leak - how do I set it to bypass? Cylanth Plumbing 4 07-21-2010 09:24 PM
Fleck Water Softener not softening & too much water in brine tank april66 Plumbing 2 02-01-2010 11:12 AM
(Water Heater MYSTERY) Hot water out from dead tank with cold water in it? Inayity Plumbing 6 07-14-2008 08:36 PM
Is 1/2 Pex more restrictive than 1/2 copper? twilightcall Plumbing 19 06-24-2008 07:32 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.