Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Plumbing

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-08-2013, 02:30 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Share |
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Hi, newb to this site but use it very often and thank you all for helping over my years of lurking!!!! I have read hours of posts on my particular problem but still unable to solve it and really take great pleasure in solving these things without a a service call and its not just the money. Well as stated in subject it seems to do nothing but flush (drain into shower stall) on any stage its on. i have pulled piston and checked O rings all are good and seem fine re-lubed and put back in. (piston was very hard to pull in and out by hand but lubed it a bit and seems good now too as controller seems to move it without a problem). i have checked screen on top under silver plate (the name escapes me...)and its clean. it uses no salt and water is hard. can blow air though line connection brine and mineral tank. im sure im forgetting something.... Oh well any help would be greatly appreciated. Thank you.

yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2013, 03:35 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Southeastern MA
Posts: 1,349
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


It could be the eductor is broken. That part pulls the brine from the tank.

__________________
Dan
djlandkpl is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to djlandkpl For This Useful Post:
yankcrime74 (11-09-2013)
Old 11-08-2013, 08:27 PM   #3
Water Treatment
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 716
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Quote:
Originally Posted by yankcrime74 View Post
Hi, newb to this site but use it very often and thank you all for helping over my years of lurking!!!! I have read hours of posts on my particular problem but still unable to solve it and really take great pleasure in solving these things without a a service call and its not just the money. Well as stated in subject it seems to do nothing but flush (drain into shower stall) on any stage its on. i have pulled piston and checked O rings all are good and seem fine re-lubed and put back in. (piston was very hard to pull in and out by hand but lubed it a bit and seems good now too as controller seems to move it without a problem). i have checked screen on top under silver plate (the name escapes me...)and its clean. it uses no salt and water is hard. can blow air though line connection brine and mineral tank. im sure im forgetting something.... Oh well any help would be greatly appreciated. Thank you.
You have gone through and cleaned up the main piston , did you do the upper piston or the brine piston?
One the back of the culligan valve is a 3 screw plate, did you open that and clean all three parts? the screen the injector holder and the little blue or tan injector?
Akpsdvan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Akpsdvan For This Useful Post:
yankcrime74 (11-09-2013)
Old 11-08-2013, 09:21 PM   #4
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


I did the white upper piston I guess?? Had like 4-6 tiny o rings?and under plate No I only cleaned screen wasn't sure that rest came out. Seemed like 4 little tips came up to hold that screen. So I can pull that out too? I believe it was blue underneath. Thanks! I'm gonna look.
yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2013, 10:12 PM   #5
Water Treatment
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 716
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Quote:
Originally Posted by yankcrime74 View Post
I did the white upper piston I guess?? Had like 4-6 tiny o rings?and under plate No I only cleaned screen wasn't sure that rest came out. Seemed like 4 little tips came up to hold that screen. So I can pull that out too? I believe it was blue underneath. Thanks! I'm gonna look.
There are about 6 o rings on the main piston of the brine piston assembly.

The screen is held by say four fingers... but one needs to pull out that part that holds the screen. There are three parts there the main holder that at the top has the 4 fingers for the screen and then the nozzle that is either blue or tan and an o ring.. make sure that it is clear and nothing is in that little hole.
Akpsdvan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Akpsdvan For This Useful Post:
yankcrime74 (11-09-2013)
Old 11-09-2013, 10:25 AM   #6
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


ok, pulled and it was clear.
yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 10:28 AM   #7
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Quote:
Originally Posted by djlandkpl View Post
It could be the eductor is broken. That part pulls the brine from the tank.
is the eductor more than what we are talking about here? the screen, and nozzle?
yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 11:26 AM   #8
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Southeastern MA
Posts: 1,349
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Quote:
Originally Posted by yankcrime74
is the eductor more than what we are talking about here? the screen, and nozzle?
It's covered. The eductor is the white piston above the large piston(Cullligan calls it a seal pack).
__________________
Dan
djlandkpl is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to djlandkpl For This Useful Post:
yankcrime74 (11-09-2013)
Old 11-09-2013, 11:37 AM   #9
Water Treatment
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 716
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


If the parts under the metal cap are clear then it is possible for one or more of the o rings on that brine piston that is on top of the motor that is run by the white cam to have a tare or more and not forming a 100% suction from the brine/salt tank.
Simplest to just replace that assembly.

part 26 and 40, they are the housing and piston.
Attached Thumbnails
Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..-culligan-parts-page.jpg  

Last edited by Akpsdvan; 11-09-2013 at 12:01 PM.
Akpsdvan is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 01:34 PM   #10
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Oh wow thanks. 40 is what I was looking at along with main one. So looks like 26 pulls out just like main did ill check. Thanks!
yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2013, 02:50 PM   #11
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Southeastern MA
Posts: 1,349
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Cullligan sells a rebuild kit that contains both pistons and some other parts. It's around $130. You can get them from your local dealer.
__________________
Dan
djlandkpl is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to djlandkpl For This Useful Post:
yankcrime74 (11-11-2013)
Old 11-09-2013, 09:15 PM   #12
Water Treatment
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 716
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Some times there are kits for sale on E B A Y for under 100.00 so take a look see and find out if there are any for sale.
Akpsdvan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Akpsdvan For This Useful Post:
yankcrime74 (11-11-2013)
Old 11-11-2013, 05:28 AM   #13
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Ok well all "seems" good. So maybe I'm mistaken good though. Is it possible seal pack can need replaced and malfunction without any visible signs?
yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 11:29 AM   #14
Water Treatment
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 716
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


If an o ring has a tear in it that can not be seen, or if there is some thing not right with an o ring it is possible for it not to work while looking like it should.
Also make sure that the brine piston housing is clean on the inside as build up on the inside could stop an o ring from sealing like it should.
Akpsdvan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 04:45 PM   #15
Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 31
Default

Culligan Mark 89 stuck on flush...no regen..


Ok will try tearing back out and double checking all that. But I can say o rings were not torn or worn however they did not entirely fill groove they are set in is that normal?

yankcrime74 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Water Softener Problems Culligan Mark 89 Thespr Plumbing 31 06-10-2012 10:53 PM
Culligan Aqua-Cleer replacement filters - DIY? liberty79 General DIY Discussions 6 03-04-2012 10:48 AM
Toilet flush lever problem diyrocks General DIY Discussions 19 08-09-2011 09:10 AM
Flush Valve Seat sticking to Tank Ball Leah Frances Plumbing 2 05-23-2011 06:53 AM
Flush mount an outdoor load center? wmldwilly Electrical 1 04-29-2009 07:17 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.