Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Plumbing

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-28-2010, 10:19 PM   #1
Still going...
 
ChrisDIY's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Indianapolis Area
Posts: 981
Blog Entries: 19
Share |
Default

Anybody hear of a greensand filter not working?


I purchased a greensand filter to solve the iron problems we have with our well water. Unit installed on October 18th. After two regenerations the last being on October 24th, I cleaned the bathroom sink today the 28th with Super Iron Out and removed noticeable red staining.

The water when tested Oct. 8th was as follows:

Source: Private Well
pH: 7
Iron: 1.3 PPM
Manganese: 0 PPM
Hardness: 39 Grains per Gallon
Hardness: 667 PPM
Total Dissolved Solids ('TDS"): 871 PPM
Tannin: 0

In the scheme of things where is 1.3ppm when it comes to iron.

OK, the obvious, the unit is not on bypass. I put the greensand in it myself so unless the greensand is bogus its in there. I have watched one full manual regeneration and my utility sink fills with purple water and the pot perm tank is sucked dry of mix. I have a call into the company I purchased it from but was trying to see if anyone had an ideas???

Any way to detect if water is leaking within the unit and is bypassing the media? The unit displayed 745 on the screen on the 24th and displayed 308 this morning.

On a side note we will need to severly change our water use habits.

__________________
--Chris the DIY Guy

Master Bath, still going...

Last edited by ChrisDIY; 10-28-2010 at 10:22 PM.
ChrisDIY is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
greensand, iron


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Circuit stopped working, breaker did not trip nr5667 Electrical 7 07-08-2012 03:31 AM
Weather King Furnace Not Working jbickmann HVAC 1 10-22-2009 07:53 PM
Inside Fan not working BenH HVAC 20 07-08-2008 06:10 AM
GE fridge evaporator fan change and still not working Trish Appliances 2 03-30-2008 01:47 PM
Furnace stops working once a day - help Da_Bears HVAC 2 01-26-2006 01:19 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.