Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Flooring

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-24-2008, 11:06 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
Share |
Default

Transition Piece Required??


I am installing a hardwood floor around an existing ceramic tile hearth (67" long, same height as the wood flooring) in front of my fireplace. The wood will be running parallel to the 67" span. I would like to use the wood flooring to make a mitered frame around the hearth rather than using a transition piece, can I get away with not leaving the 1/2" expansion gap around the tile? I don't really like the appearance of the transition pieces and would prefer a smoother look. The width of the room is 13'.

John S is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2008, 07:11 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 6
Default

Transition Piece Required??


As a carpenter with 35 years experience I think as long as you leave room for expansion at the walls you should be ok. Also I agree that a mitred frame around the hearth would look great.

Double D is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2008, 12:24 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hermitage Pa.
Posts: 586
Default

Transition Piece Required??


any way you can post a pic I would like to see what your doing Thanks
clasact is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2008, 01:37 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2
Default

Transition Piece Required??


Double D - Thanks for your input.

Clasact - Thanks for the reply, here are a couple pictures.

John

Transition Piece Required??-dsc00969.jpg

Transition Piece Required??-dsc00970.jpg
John S is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2008, 01:47 PM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Hermitage Pa.
Posts: 586
Default

Transition Piece Required??


that looks pretty good like the contrast I may try it myself Thanks for the pics
clasact is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2008, 05:39 PM   #6
Member
 
Floorwizard's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Alaska!
Posts: 1,522
Default

Transition Piece Required??


Wow. good lookin floor.

Floorwizard is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carpet/Linoleum transition Crashz Flooring 2 07-17-2008 03:37 PM
1.75" room / floor transition MrLinux Flooring 1 03-11-2008 02:19 PM
Hardwood and Tile Transition Gap mobowhunter Flooring 2 01-19-2008 05:25 PM
Need some transition moulding advice... confused Flooring 4 08-24-2006 04:35 PM
Removing single piece of siding shortagain Remodeling 4 01-02-2006 10:12 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.