Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Appliances

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-25-2009, 06:28 PM   #91
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 94
Rewards Points: 75
Default

Whirlpool refrig. problem


Quote:
Originally Posted by trcons View Post
Hi,

Just wanted to say thanks to those who came up with the fix. (pigtail red/yellow to solid black) Worked great and saved me 100 bucks.

Tom

Would sure like to see the internal schematic to see what that exactly does. You could be defeating an enegy saving feature. ie: it may have only defrosted every 20 hours of compressor run time and now it defrosts every 8 hours whether it needs it or not. Or turning on the compressor when only the evap fan needs to come on. A lot of these boards will go into a default mode when they malfunction and just keep the frig cold and working. But not working right. Keep an eye on your electric bill to make sure you don't get an increase of $5.00 or $10.00 a month. Wouldn't take long to eat up the savings of not putting in a new board.
LG just came out with a new board for one of thier refrigerators because it didn't meet the energy star rating. The frig runs fine. But they figure it is costing about $7.00 a month more to run without the new board.

sv9779 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2009, 02:47 PM   #92
Newbie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Thanks Musiccha, followed the instructions in regards to bypassing the board and all seems to work great! We never lost cooling, just had the lights and controller dark on the fridge-side with the buzzing whenever door was open. Appreciate saving hours studying schematic and/or the replacement of board. Aren't the internet, and forums like this, amazing!?!


Thanks
Jim

Quote:
Originally Posted by Musiccha View Post
At the wiring harness near the center of the frig (behind the cardboard in the back) 3 wires come out from the body of the frige and goin the main harness. I cut the yellow/rd wire and taped the end that goes to the control box. I refed the other end (that goes into the connector leading into the frig body) by splicing it into the black wire located in the harness. This black wire is a 120v feed from the power cord.

What my fix did (I think) was reduce the load on the board and bypass the function that turns the light on and off while keeping the function that turns the display on and off. It also resulted in a kiss from my wife.
jimvgjr is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 07:41 AM   #93
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: phila.
Posts: 504
Rewards Points: 500
Default

Whirlpool refrig. problem


i didn't feel like reading through all these posts, so don't know if anyone told you the poblem is the electonic control mounted in the rear at lh side,facing rear, in plastic box. PULL PLUG!! before servicing.
Jacques is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 02:29 PM   #94
Newbie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Hi guys
I have an older model whirlpool fridge freezer (S20BRSB21-A/G) and cannot find a provider for the control board. Any suggestions?
Gabriel

GabrielE is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2009, 06:53 PM   #95
wgm
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Arkansas
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Originally Posted by wgm
Exact same problem... but i found this forum after the repair man just left $264 - 12-01-2007, 07:33 PM same exact pics as this post... exact same board & exact same burn & exact same symptoms... as everyone described... flickering light etc... 3 years old frig.

Whirlpool bad boards for sure someone need to start a class action suit, I am keeping my bad board in case someone does...


Well it's happened AGAIN - Bad Board for the third time - same exact problem - this will be my 3rd bad board...

Do I give up & junk this frig, I can't keep replacing every 3 to 6 months !!!

Wish we could find a class action lawyer ! Need a Lemon Law !!!

FSP W10135090 CNTRL ELEC Code 080404

2252189 ITW ISPRACONTROLS

Model G565HEXNQ00

Last edited by wgm; 04-05-2009 at 07:07 PM.
wgm is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2009, 11:06 AM   #96
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Hi folks--I'm hoping someone can help me. I have similar issue as all the other parties above (GD5SHAXNB00). However, I don't have the clicking/buzzing sound, just no LED read out/lights not working and only on fridge side (cooling is fine). COuld it be the same issue as everyone else with the circuit board needing to be replaced? I secretly fear it may also be moisture that got in from cleaning it recently. If you were me, would you still assume it's the control board and try to replace that? I really don't want to pay for a technician.

Last edited by belf; 04-14-2009 at 11:09 AM.
belf is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2009, 12:10 PM   #97
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Smile

Whirlpool refrig. problem


Hi Folks,

Same problem, (3) year old Whirlpool Gold, Model (GS2SHEXNS00). Saw a blue flash from the upper left control light then the same drop off of the Settings LED's, lights, and buzzing from the Electronic Control Relay. I appreciate all of those who have gone before with this problem. I am currently using Scotch tape on the switch, and a LED tap light for lighting.

I will be repairing the board on my next day off. Thought the top light was burnt, but after replacing the bulb with a frosted one, went back with the original clear bulb and with the cover off could see the filament flashing with the relay on the control board.

Anybody reported this to Consumer Reports or any other federal agency to possibly get a recall?

Just a thought.

Thanks,

Tim
BluebugTDI is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2009, 04:42 PM   #98
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Hey yall. I just finished the board repair without replacing the transistor and the light and the control display are working fine. We''ll see if the ice maker gets back on the ball. Just a tip for you newbie solderers, make sure the repair wire you use is stranded and that you melt on the solder to the wire first and then solder again to the contact points on the board. There's not much room there for error. Thanks everyone!

John
pneuskool is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 08:56 AM   #99
Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


I had same problem where the ice maker side was working fine, but I had a bulb blow out and I saw the black mark in the exact same position on the control board.

I did the fix, where a jumper wire is soldered across the burnt trace.
There is a better picture of this fix in this URL
http://www.fixya.com/support/t398069...ator_light_not

Also, I replaced all the bulbs.

Last edited by kpshah0; 04-24-2009 at 09:01 AM.
kpshah0 is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2009, 10:20 AM   #100
Newbie
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


I also have the whirlpool side by side flickering control board problem.
Read all these (and other sites posts) and can not believe Whirlpool will not fess up to a defective part and replace it.
Just to make sure, I called them today armed with all this info. As others state, they deny there is such a problem.
I am in very bad financial state due to current economy and thus will have a dark refrigerator for a year or two.
Just does not seem right and I would love to be contacted when the class action suit takes place.
jdtanner is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 11:23 PM   #101
Newbie
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


I have the same problem with my Whirlpool Gold Side by Side. I had the lights and the top temperature panel go dead. Freezer works fine. I did the soder repair on the control board and now the temerature display works. When I put in a good bulb into any of the three sockets in the fridge the temperature display goes dead. If I pull the bulb out it comes back. Any ideas out there?
Maytag had a similiar recall for other models for this problem. If everyone writes to the Consumer Products Safety Commission we may get something done to get a recall going. The link is http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml09/09145.html for the recall.
At the bottom of the site is a link where you can submit a complaint to the CPSC.
jwpace is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 09:56 PM   #102
Newbie
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kentucky
Posts: 14
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


Quote:
Originally Posted by tikki50 View Post
Funny This same thing happened to me lately (model GS6HAXMB00) I figured it was a bulb and that wasn't it. My LED front light doesnt work at all, everything went out at once. So I replaced the door switch that didn't solve it, I tested for power and the switch has current running through it, so now what, replace the board? I don't think I'll be buying this brand again.....
Problems with electronic boards aren't brand specific, although the 'better' brands (think Sub Zero vs. Whirlpool) tend to do a better job of protecting their more sensitive components such as PC boards. BUT that isn't an absolute. Boards like this are a good place to begin your homework before buying your next appliance - new or used.
Noel is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:25 AM   #103
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Location: AZ
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


My Whirlpool also broke, same symptoms (no light and no digital display but freezer otherwise work well).
This is NOT my original idea. I saw somewhere here or other DIY site that one person posted that the circuit gets burned out and you can just reconnect with wiring. Well... this is one temporary measure.
I don't know if the circut will break again when the light is about to burn out in two years... but it may not because it seems circut burns same place (I think.. base on his photo and what my board appeared).
He posted picture but couldn't find the site again, so here is the picture I took after I done some soldering.

..... found the original message on how to fix this (which I learned from)... above message.

Credit goes to:
http://www.fixya.com/support/t398069...ator_light_not
Attached Thumbnails
Whirlpool refrig. problem-whirlpool-board.jpg  

Last edited by msurgery; 08-25-2009 at 01:30 AM.
msurgery is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:55 AM   #104
Newbie
 
Join Date: Jul 2009
Location: Kentucky
Posts: 14
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


!!!!!
Noel is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2009, 08:01 AM   #105
Newbie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Whirlpool refrig. problem


I'm actually having a slightly different issue (Whirlpool Gold GD5RHAXNB00). Wondering if this is the main control panel that everyone else is having issues with or the smaller board located in the refrigerator with the temp controls.

The lights in the refrigerator will go out and the temp control LEDs will flash U 3, then P 1 when I first open the refrigerator then nothing. From looking at the Service and Wiring Sheet, it appears that it is entering diagnostic mode, but then stopping (ie. it never actually displays any diagnostics). If I unplug the refrigerator and plug it back in, everything works fine temporarily. The issue is very intermittent, but has been doing it more often recently. From what I can tell, the unit still cools when this happens, but on one occasion for sure it did quit cooling (everything in the freezer melted).

BTW, I did have my condensor fan go out recently; however, the issue above was occuring prior to that.

Any ideas?

tthame1 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kohler Whirlpool not turning off tnt2006 Electrical 6 08-29-2014 09:41 PM
Kenmore Refrig. Temp. ? kourso Appliances 1 07-09-2007 11:37 AM
Post-Tension Slab Problem Advice/Help Mike McBride Building & Construction 2 01-09-2007 01:51 PM
Drywall, Mold Problem due to Leaked Water june03 Building & Construction 2 10-31-2006 07:24 AM
Problem W/ Power after Switching Outlets... G19-Fanatic Electrical 17 08-28-2006 01:55 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.