Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Appliances

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-02-2012, 12:15 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 72
Share |
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


HI all,

I'm planning on removing a vent hood and installing a microwave. I can't tell if the vent hood is hardwired, as I don't see an outlet in a cabinet above the hood. How do I know if it's hardwired? If so, will I need an electrician to install an outlet in the cabinet above?

Thanks

gtothek is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 12:24 PM   #2
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 25,770
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


I've never seen a range hood that was not hard wired.
Remove the screw covering the eletrical connections and just follow the wire back to the wall.
No way to tell from here how to rewire it. Not likly there's going to be enough wire to get it up that high. A new wire would have to be run.
And no you can not just make a splice and stick it in the wall. It needs a box, a cover and needs to be accessible.

joecaption is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 01:55 PM   #3
Member
 
Ironlight's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Washington DC
Posts: 701
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


There are some vents that do have a plug in cord. I just installed a 900 CFM vent that does. I installed a receptacle for a dedicated circuit on the wall up inside the vent housing, near the ceiling where the vent exits.

So, it's possible that the vent is plugged in to a receptacle that is obscured by the vent itself. You won't know until you unfasten it from the wall.

Chances are as Joe mentions that it is hardwired in a junction box in which case you can simply swap out the connection for your combined microwave/vent when you install it. If there is no box then you'll need to install one which is not as daunting as it might sound.
Ironlight is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 02:03 PM   #4
MarginallyQualified
 
Join Date: Dec 2011
Location: Winston-Salem NC
Posts: 3,650
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


whether the vent hood is or isn't hardwired (it is 99% of the time)...
you still shouldn't plan to use that circuit for the microwave.

hth
TarheelTerp is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 02:19 PM   #5
A "Handy Husband"
 
rjniles's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Carolina Low Country
Posts: 3,935
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


A range vent hood most likely is not on a dedicated circuit. An OTR MW requires one.
__________________
Location:
Coastal South Carolina
rjniles is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 03:52 PM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 72
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


How much would it cost to have an electrician install an outlet? I have no idea what the correct terminology is, so I apologize in advance.
gtothek is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 03:55 PM   #7
MarginallyQualified
 
Join Date: Dec 2011
Location: Winston-Salem NC
Posts: 3,650
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


Quote:
Originally Posted by gtothek View Post
How much would it cost to have an electrician install an outlet? I have no idea what the correct terminology is, so I apologize in advance.
The job is running wire from the panel up to where the MW is going.
Material cost is relatively modest (probably under $100 @EC retail)...
but no one can even guess at the time without seeing your home.

hth
TarheelTerp is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2012, 03:55 PM   #8
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 25,770
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


Your going to have to call around and find out. No one here can see your house, or know where the panel box is. Any price here would just be a guess and that's not going to do you any good.
joecaption is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to joecaption For This Useful Post:
Jay 78 (01-02-2012)
Old 01-10-2012, 11:08 AM   #9
Newbie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


I was wonderering if, when I run the vent ductwork from my range exhaust to the outside through the roof, If I can just run the duct up to an existing roof vent and attach the ductwork to the underside of the roof vent rather than installing another, dedicated roof vent for the range. I have done this with my bathroom exhaust fans and had no problems.

Thanks.
Jim Ritzema is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2012, 11:35 AM   #10
Not so new
 
12penny's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Lehigh Valley, Pa.
Posts: 932
Default

Replacing vent hood with over the range microwave


Quote:
Originally Posted by Jim Ritzema View Post
I was wonderering if, when I run the vent ductwork from my range exhaust to the outside through the roof, If I can just run the duct up to an existing roof vent and attach the ductwork to the underside of the roof vent rather than installing another, dedicated roof vent for the range. I have done this with my bathroom exhaust fans and had no problems.

Thanks.

I would suggest you start your own thread.

12penny is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
range hood vent vinman Roofing/Siding 6 05-07-2012 01:23 PM
Best roof cap for range hood vent bsperr HVAC 0 08-05-2010 02:33 PM
Hood / Vent Requirements for Gas Stove WaldenL HVAC 1 09-09-2009 03:38 PM
Installing range hood - wall vent DIYGST HVAC 3 01-04-2009 07:45 AM
Range Hood Vent powrus Appliances 2 11-08-2007 02:07 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.