Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Appliances

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-18-2013, 08:19 AM   #1
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


I have a Whirlpool cabrio about 2 years old (no agitater),,, that won't spin.
Before I take it apart ,,,any suggestions or should I just call Sears and take out the checkbook??
Thanks
Barry

Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 08:25 AM   #2
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Michgan
Posts: 179
Rewards Points: 158
Default

No spin


Is it plugged in? Is it receiving power?

rosem637 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 08:33 AM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hartfield VA
Posts: 27,518
Rewards Points: 4,152
Default

No spin


Check here for info.
http://www.repairclinic.com/RepairHe...ne-Repair-Help

Going to need your model #.
joecaption is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 08:51 AM   #4
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


The repairs seem pretty simple, but, how do i tell which part or parts is my cause for the no spin....and thanks, but yes it is revceiving power.
thanks
Barry
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 08:55 AM   #5
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,563
Rewards Points: 1,036
Default

No spin


no spin could be a lot of things. Cabrio should give you an error code if it is not spinning.
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 09:16 AM   #6
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


I flipped it over, took it apart, and the belt was off, I put it bAck on, and it spins.
But, why did it slip off???
Is there a way to prevent that?
And where would the "code" come up??

I have a Cabrio model # WTW5500XW1

Don't know if it has the "code" option
Thanks
Barry
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 09:39 AM   #7
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


It's working, but right now it seems to be making that same strange sound it made before it stopped working.
I noticed that the belt shield was cracked...is that causing the belt to come off???
It sounds like there is something else going on.

I know these machines make wierd noises to begin with, but this one is different.
any suggestions???
It's in the wash cycle and it's making noise like something is slipping
Could it be the belt already, not that old of a machine.
Or is there a way to tighten the tension
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 09:58 AM   #8
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


It spins with normal noise and action, it's when it seems to be in the "wash" mode, that it makes the noise, when it makes the back and forth motion seems it be the problem, like I said, one direction spin..no noise
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 03:14 PM   #9
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,563
Rewards Points: 1,036
Default

No spin


you will need a new cam assy. part# W10315818 about $35.00. When you put the belt back on you put the belt around the motor and the pulley for the cam, that is the piece you replace. Common problem.
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2013, 04:31 PM   #10
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


How about a loose belt?? Would that be the prob??
Or definite it's the cam?
Thanks
Barry
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 08:54 AM   #11
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,563
Rewards Points: 1,036
Default

No spin


definite cam
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 09:46 AM   #12
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


I looked on "repair clinic" website, and it shows a couple of pieces with the cam for $36.55,,of course that is out of stock, but I go onto the Sears direct part website and the cam is only $10.61 in stock. But both have the #W10315818 part number. Any suggestions
Barry
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 06:35 PM   #13
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,563
Rewards Points: 1,036
Default

No spin


order it from Sears, but that is way to cheap. Not sure if that is a misprint or what so snatch it up before they catch it. I can't even buy that from my wholesaler that cheap.
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2013, 02:03 PM   #14
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


I actually went theu "appliance parts pros" for the whole kit for $21
Thanks
Barry
Barry J is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2013, 06:10 PM   #15
DIY Homeowner
 
Barry J's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Gardner,MA
Posts: 224
Rewards Points: 154
Default

No spin


Changed the cam, the belt and the plastic shield for under $65, working like a charm
Thanks for the help
Barry

Barry J is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frigidaire Affinity front loading washer 2006 model-won't spin final spin? imola ghost Appliances 7 11-18-2012 12:12 PM
GE washer No spin when loaded SPSNEXPERT Appliances 4 06-29-2009 01:39 AM
Washing Machine Not Reaching Max Spin Shelley Appliances 2 11-30-2008 10:12 PM
Maytag washer spin cycle problems. billmac Appliances 1 07-16-2008 05:03 PM
washer spin cycle seems wrong markm Appliances 5 01-04-2008 02:10 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.