DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   Appliances (http://www.diychatroom.com/f47/)
-   -   Kenmore fridge not cooling but freezer is working perfectly. (http://www.diychatroom.com/f47/kenmore-fridge-not-cooling-but-freezer-working-perfectly-76783/)

l.shemon 07-21-2010 10:00 PM

Kenmore fridge not cooling but freezer is working perfectly.
 
I have a Kenmore bottom freezer refrigerator and the fridge will not go below room temp. but the freezer is working perfect and i replaced the control unit for the temp setting and that did not work. So what should I check or replace to get my fridge to cool again?

DangerMouse 07-22-2010 06:34 AM

Check the fan. It's probably not working to draw the freezer air into the fridge area.

DM

Thurman 07-22-2010 04:11 PM

I agree with DM as to checking the fan. Then, IF the fan is working, check the duct work which allows the fan to blow the cold freezer air into the fridge part. I had a small pack of meat get into my duct work once causing this same problem with a top freezer unit. When I took the cover over the fan off, there was this one hamburger patty in there in a zip-lock. No air moving. Remove patty, replace cover, cook patty, all is well. :whistling2: David

DangerMouse 07-22-2010 04:26 PM

No doubt thinking to yourself "Now how the heck did THAT get in there????" LOL

DM

donnoit 09-17-2010 03:34 PM

l.shemon: What was the eventual solution to your problem? Was it the fan?

tiras 06-03-2011 11:54 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by donnoit
l.shemon: What was the eventual solution to your problem? Was it the fan?

i found this topic because i have a similar problem with a bottom freezer kenmore fridge. freezer is ok but the fridhge part is not cooling .
i took off the freezer cover and found a small part like a sensor with 2 wires .
this sensor is sittng on the freon tube and looks like it blew up .

i took a picture of it and attached it to this posting.

Can anobody identify what this part is and if what the problem with cooling is caused by?

thanks a lot.

DangerMouse 06-08-2011 10:02 AM

If it's blown, take it to an appliance repair shop and get another one. Replace and see if the problem is solved.

DM

hardwareman 06-08-2011 12:47 PM

that would be your self defrost terminator, it is bad and it will cause the problem you described

Bolo487 06-08-2011 03:08 PM

I have the same problem with mine the freezer works perfect but the refrigerator doesn't I can hear the fan working but not air coming to the top. The freezer is clean no ice in the back. So I don't think is because of that. Please need help any other advice to what to look for

DangerMouse 06-08-2011 04:33 PM

Did you physically inspect the fan? It may just be the compressor running you hear.

DM

Jacques 06-09-2011 06:58 AM

You have to post model/serial #'s otherwise it's like saying "my car doesn't run-what could it be?" some refrigs use two fans, dampers, separate evaporators-yada-ya..

tiras 06-09-2011 02:14 PM

it was it - defrost thermostat. I replaced it and now everything is ok.
thanks for your help.

DangerMouse 06-09-2011 02:29 PM

Quote:

Originally Posted by tiras (Post 664105)
it was it - defrost thermostat. I replaced it and now everything is ok.
thanks for your help.

And Thank YOU for returning and letting us know! We love happy endings here, and always like to know when we've actually done some good! LOL

DM

Fetz 11-26-2011 04:50 PM

I have the same problem as I am reading above, Kenmore Bottom-Mount Refrigerator, model # 31912, freezer fine, no ice build up, fan working okay, no defrost thermostat that I can find after taking off all back covers, but no air coming into frig unit? Please help. Thank you.

QuicheLo 08-26-2013 07:00 PM

Kenmore Refrigerator is not Cooling
 
I have a Kenmore Bottom Freezer (Model #795). The freezer is working; however the refrigerator is not cooling. I used to get an error message whenever the refrigerator stopped working. Now, my refrigerator reflects a 37 degrees; however, the refrigerator is not cooling to 37 degrees. What can I do to resolve this issue?


All times are GMT -5. The time now is 09:34 PM.