Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Appliances

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-14-2008, 07:52 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Share |
Default

Ice dispenser not working


I just replaced the control-board on my Kenmore side by side and installed a new water filter at the same time. The only thing that does not work is the ice-auger. All other systems are fine. It would appear to me my problem may be with one of the solenoids or the double throw micro switch. I suppose it could even be the auger motor itself. I would like to avoid trial and error if possible. Before replacing the board the auger would run continually when the old board was plugged in. I had damaged the board during a previous repair problem. Now with the new board in place the auger does not work at all but all of the other systems work fine. Any ideas?


Last edited by woodie_42@comcast.net; 03-16-2008 at 10:45 AM. Reason: to present a clearer picture of the problem
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2008, 11:53 AM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


Can you please supply the model number of your fridge?

girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2008, 12:08 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


Mod # 253-513-99103 Thank you for whatever you can do
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2008, 02:20 PM   #4
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


Check to see if you are getting power to the auger motor.

It is located behind the ice bucket.

If you don't have a meter you can remove the motor and apply 120 volts to it to see if it works.

If the motor works then it is in the wiring or the switch.

You would need a meter to check them.

If you need a part for your fridge you can get your Frigidaire parts here.
girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2008, 07:21 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


Thanks girltech I will log on and let you know how it all came out. I have a couple other things that just jumped ahead in priority. Thanks again for your tip. Woody
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 05:32 PM   #6
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


I checked the motor as you sugested. It works fine. I am placing an order for a switch today. So I will post an all systems go when new part gets in and working again. Had a broken water gate show up in the spa. Thats been repaired. New battery cables for my Jeep I found were needed. Parts ordered and should soon have that problem fixed. Does it ever end? Good thing I am retired. I wouldn't have time to repair everything that is breaking down.
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2008, 02:47 PM   #7
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


Well girltech I am back to square one. I replaced the switch I thought may have been faulty. When putting it all back together again I noticed the striker over the switch didn't seem to push the tab on the switch all the way down so I corrected that. As I plugged back in all the wires I made sure they were all down tight on each post. When I turn the power on the ice dispenser now wants to run as soon as the power is turned on and does not turn off. Also the water dispenser does not work now and the light in the dispensing area stays on. When taking things apart I marked all the wires so I wouldn't get them mixed up. Am I looking at a new power board to get it all going again? to save you time my unit is a Kenmore side by side Mod # 253-513-99103 Woodie

Last edited by woodie_42@comcast.net; 03-25-2008 at 02:57 PM. Reason: add additional needed info
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2008, 01:45 PM   #8
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


Be care full when you order your parts because there is a power board and the control board.

The control board plugs into the power board.

To see if is the power board or the control board unplug the control board from the power board.

This will tell if there is a stuck key on the control board.
girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2008, 03:24 PM   #9
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


Thank you girltech. I am going to recap briefly so we can look at the whole picture. Sometime back I had to repair a broken actuator -- at that time when I plugged the control board back to the power board I forgot to turn the power off. When I connected the control board back to the power board the auger came on automatically and would not turn off. At that point I looked over the sheet showing parts and position of the parts and determined there were 3 or 4 parts where a problem could be. I suspected I may have fried one of the boards. By chance I happened on to this site. Not wishing to attempt the repair by trial and error and not wanting to call for a repair I posted my problem. It looked at though The problem was fixed for a minute when I checked out the motor as you suggested and it worked fine. Then replaced the control board and all the lights on the board worked when pushed. The auger would not automatically come on when the power was turned on. The water dispenser worked fine. The light over the dispenser worked fine. It would turn on and off using the button. But the actuator would not activate the auger. That's when I replaced the switch and noticed the arm on the actuator would not come down far enough to push the button on the switch. I corrected that. I should mention that I carefully marked each of the wires as I took them off so they would go back on the right post. But when it was all put back together and the power turned on--- The auger would come on automatically and not turn off. The light would come on and not turn off. The water dispenser no longer works. The ice maker does continue to make ice however. Before I throw my hands in the air, give up and call for a repair. I feel like giving it one more try. It must be a simple little thing I've done wrong or overlooked.
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 11:41 AM   #10
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


OK after reading your review the only thing that you have done that may be causing the problem is what ever you did to the actuator for the switch.

Is the actuator making contact with the switch all the time now?
girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2008, 01:48 PM   #11
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


I can see the tops of both switches when the actuator for either water or ice are pushed and released. They both return to the proper position when released.
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 12:50 PM   #12
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


What is the part number of the control board that you replaced?

We will get to the bottom of this problem.
girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 01:39 PM   #13
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


The number stamped on the control card is 70332204
woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 02:25 PM   #14
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Canada
Posts: 91
Default

Ice dispenser not working


I know I ask a lot of question but here is another one.

What was the original reason for replacing the board?

Is there anything else that happen say when you open and then close the freezer door and then try the dispenser?
girltech is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2008, 03:01 PM   #15
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 13
Default

Ice dispenser not working


I don't mind a lot of questions. I just hope I have enough answers to get to the bottom of the problem. I replaced the control board as a result of earlier action of my own. After fixing a cracked actuator I plugged the control board back into the power board without cutting the power to the refrigerator. When I plugged it in the ice dispenser started up and would not turn off. After replacing the board I mistakenly threw out the old one. Dumb me I know. So I can't go back and check between the two. As you recall I have also replaced the switch and double checked to make sure the tab wasn't being held down to keep the dispenser on.

woodie_42@comcast.net is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frigidaire water dispenser does not work waywestside Appliances 4 09-27-2011 02:20 PM
Water Dispenser Stopped Working dgoldb1 Appliances 20 05-16-2011 05:48 PM
GE fridge evaporator fan change and still not working Trish Appliances 2 03-30-2008 01:47 PM
Brand New Whirlpool fridge - Water dispenser stopped working!! jpherron Appliances 2 01-04-2008 01:35 PM
Frigidaire fridge water dispenser won't stop nonanon Appliances 1 10-05-2007 08:16 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.