Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Appliances

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-10-2013, 02:29 PM   #1
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Near Philly
Posts: 1,986
Share |
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


In-law's GE ca5dmb freezer stopped working.
Compressor kicks on for 5-10 seconds then shuts off no matter thermostat setting.
I tested the leads from the compressor to compressor housing and got no continuity (not internally shorted).
I think it is one of two "relays" that plug into the compressor (each has a single wire going to them).

I think the top one is an overheat one (that had continuity when disconnected from compressor after it kicked off and before it did so so I don't think it is that).
The bottom "relay" has two terminals that plug into lugs from the compressor and I'm guessing it is a start capacitor?
It had continuity but I've no capacitor tester.
Any idea on what to replace?
Thanks in advance,
Bob
Attached Images
 

bob22 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2013, 12:10 AM   #2
Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 17
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


. common pin
start . . run

Check from each pin to ground on the shell

check resitance from common to start and common to run and start and run check tech sheet on the refer if you can find one for resitance readings.

You can get whats called a three in one put in place of yor relay and overload to see if its going to run but I would not leave it if it runs replace your componets and off you go.
http://www.globalindustrial.com/p/hv...-14-13-hp-230v

rkentzel is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2013, 06:13 AM   #3
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Near Philly
Posts: 1,986
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


R,
Thank you very much!
I did check for short to case; no short.
I looked at resistance between each pin and as I remember the resistances did add up right (low + low=high) but I've no spec sheet for the unit.
How important is it to match up the Supco part to the hp of the unit? I see Supco has a number of different products on their website that may also work like perhaps: UPRO41,
UPRO Ultmate Push-on Relay
Features/Benefts
• Replaces relay and overload
• Available in popular sizes, ranging from 1/12 hp to 1/2 hp
• “Push-on” relay overload
• Quick connect push-on terminals for run and/or start capacitor
• Wiring instructions on the package
• Instructions for adding a start capacitor and/or run capacitor
Applcatons
• Domestic Refrigerator Compressors to 1/2 hp
• Light Commercial Refrigeration Compressors to 1/2 hp.
PART NO. hp RATING VOLTS
URCO210 1/3 to 1/2 115
URCO410 1/4 to 1/3 115
URCO810 1/12 to 1/5 115

Replaces relay & overload
3 N’ 1 for Hgh torque starts
Run Capactor Wrng for
hgh effcency systems
FULL TRIP IN
PART LOAD CURRENT AFTER
NO. AMPS 6-16 SEC.
RCO810/URCO810/PRO81/URPO81/RO81/URO81 4.05Amps 12 Amps
RCO410/URCO410/PRO41/URPO41/RO41/URO41 7.5 Amps 22 Amps
RCO210/URCO210 13.3 Amps 40 Amps
RCO820/URCO82/PRO82/URPO82/RO82/URO82 1.66 Amps 6 Amps
RCO420/URCO42/PRO42/URPO42/RO42/URO42 4.05 Amps 12 Amps
RCO620/URCO62/PRO62/URPO62/RO62/URO62 1.66 Amps 6 Amps
RCO220/PRO22/UPRO22/URO22 7.5 Amps 22 Amps
PART NO. hp RATING VOLTS
UPRO21 1/3 to 1/2 115
UPRO41 1/4 to 1/3 115
UPRO81 1/12 to 1/5 115

• Works on “RSIR”, “CSIR”, “PSC”,& “CSR” compressors

You suggested not to leave the Supco part in long term and to get the "right" part?
Thanks,
Bob
bob22 is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2013, 08:19 AM   #4
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,514
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


if you are going to order a new relay you may as well order the correct one. The 3 in 1 units should mainly be used for test purposes and not left on. But just so you know the relay may not be the problem, you may have a stuck compressor. Try the new relay and if it works great but if not your not out to much.
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2013, 08:30 AM   #5
#1 HAWKEYE FAN
 
hardwareman's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,514
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


just looked up your freezer, ouch. Forget about the GE part and get the RCO810 3 in 1
__________________
................."I want a house that has gotten over all its troubles. I dont' want to spend the rest of life bringing up a young and inexperienced house"...........
hardwareman is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2013, 10:53 AM   #6
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Near Philly
Posts: 1,986
Default

GE ca5dmb freezer won't run help


Quote:
Originally Posted by hardwareman View Post
just looked up your freezer, ouch. Forget about the GE part and get the RCO810 3 in 1
So, the "ouch" part is the price of the new part (about $60)?
I don't like fixing other people's property but in-laws got it for free a number of years ago and even the $60 they were ok with.
If I put in the URCO810 (same as RC0810?) is it ok to leave it if it works?
I'm more worried about a fire than anything else.
I read elsewhere that hard start kits shorten life of compressors?
I appreciate your help and your educating me on this.
Bob

bob22 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Refrig. not enough cooling top (freezer) or bottom bottom justplumducky Appliances 6 11-19-2012 10:19 AM
Water Dripping and Freezing in Bottom GE Freezer of Refrigerator 7 VII 7 Appliances 2 10-02-2012 05:18 PM
kenmore fridge too warm, freezer iced up tarbash11 Appliances 5 06-30-2011 10:32 PM
Kenmore 596 bottom freezer cold top warm klimshelf HVAC 2 03-30-2011 08:32 AM
Freezer leaking into Fridge? jc2709 Appliances 1 05-23-2007 09:55 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.