Radial Arm Saw Stopped Working - Tools - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Equipment & Safety > Tools

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-28-2011, 06:45 AM   #1
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


Hi all, I have a Craftsman radial arm saw (10" blade). Last week I was cutting wood and the blade caught on knot and stopped. Before I could reach up and stop the motor, the saw turned off by itself.

I checked the outlet, breaker box and neither tripped.

Do these things have a fuse built in somewhere? I saw a red "RESET BUTTON" on top of the motor and pressed, but this doesn't do anything.


Advertisement


Last edited by sheslostcontrol; 05-28-2011 at 06:47 AM.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 03:07 AM   #2
Tool Geek
 
PaliBob's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Pacific Palisades CA
Posts: 2,544
Rewards Points: 2,068
Default

Radial arm saw stopped working


Lost,
Thanks for including the pic. I have the 1985 version of that Sears Radial Arm Saw but since I have not used it that much the only thing I can say is for you to do is to recheck the AC Power connections and the reset button. (I never had to use the reset button)

Here is an interesting review on that Saw.
.

Advertisement

__________________
Disclaimer
& Stay Safe
.....Bob Lavery
PaliBob is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 07:33 AM   #3
Ole Wood Worker

 
BigJim's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lookout Valley, Chattanooga, Tennessee
Posts: 7,844
Rewards Points: 2,790
Blog Entries: 1
Default

Radial arm saw stopped working


The best I can remember that saw has a reset button on the back of it, give that a try.
__________________
New members: Please consider adding your location to your profile.

If you aim at nothing, you will hit it every time!

Jim
BigJim is online now   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 08:34 AM   #4
Remodeler
 
Join Date: Jan 2011
Location: Iowa
Posts: 249
Rewards Points: 170
Default

Radial arm saw stopped working


If you tried the reset right after the motor stalled, you may want to try it again. Many times it will not reset right away and has to allow things to cool off. I don't know about your particular saw but sometimes those resets have to be pressed fairly hard and sometimes repeatedly to get it reset and it will usually reset with a click, but I have seen some reset with no click.

Since you stalled the motor it most likely did trip the reset, or possibly even the breaker to the outlet.
iamrfixit is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to iamrfixit For This Useful Post:
Thurman (06-04-2011)
Old 05-30-2011, 12:29 PM   #5
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


I waited a few days, the switch was fully pressed in and would not go in further. The circuit itself is not tripped, as I am able to run other devices on the same receptacle.

At this point I am at a loss. It's such a good saw, in like-new condition.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 03:18 PM   #6
Member
 
Tom Struble's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: west milford n.j.
Posts: 2,785
Rewards Points: 2,000
Default

Radial arm saw stopped working


does the trigger click when you depress it?
Tom Struble is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 04:41 PM   #7
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


No clicks, no humming, nothing.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 05:55 PM   #8
Member
 
Tom Struble's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: west milford n.j.
Posts: 2,785
Rewards Points: 2,000
Default

Radial arm saw stopped working


bad trigger maybe,raise up the blade so it's not contacting anything and lock it, carefullytap around the trigger assembly while you work it
Tom Struble is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 07:07 PM   #9
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 29
Rewards Points: 25
Default

Radial arm saw stopped working


if you can get it working I would suggest you get the free upgrade/recall kit for it. it might save some fingers
NWFixer is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2011, 03:59 PM   #10
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Radial arm saw stopped working


Hello All...

Did the original poster of this thread ever get this issue resolved. I had the same thing happened to me today. I took the cover off the motor and blew it all out...waited about 45 minutes for it to cool and still no start. I did have one question about the motor though...The wire runs from the breaker to a small piece of flat copper (1) which in turn extends down behind (2). The disk(2) seems spring loaded and moves in the direction of the arrow. It is still warm from after the stall, maybe it will work if it cools some more. Could anyone explain how this works and what it does?



[IMG][/IMG]



Thanks in advance for the help

Robert

Last edited by rdf123; 08-06-2011 at 10:28 PM.
rdf123 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2011, 06:12 PM   #11
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


Hi -- to answer your question, no I did not fix the saw yet. I was in a rush, so I bought a second used RAS on craigslist. I hope to tear into the broken on at some point.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 10:07 AM   #12
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Radial arm saw stopped working


Update....The breaker button was not pushed down all the way!!! It seems to have 2 different steps in the button. It was clicking everytime I pushed it...therefore making me think I was resetting it. Thank goodness for my temper....I got so frustrated I squeezed the button really hard and heard a second louder click. I tried the saw and it worked. The only problem is I will have to take the cover off every time this happens because it took ALOT of pressure on the button to pop that breaker back. But I will worry about that when it happens....I have some wood to cut....
rdf123 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 10:12 AM   #13
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


What's involved in taking the cover off? I think I pressed mine too hard and it went back inside the cover.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 10:17 AM   #14
Newbie
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

Radial arm saw stopped working


3 slotted screws underneath...1 on the blade side and 2 on the accessory side they are recessed into the cover in holes...they are not visible unless you look into the holes. (there are a few other screws on there). Then you will see the breaker surrounded by foam...the whole button assembly will come off its mount and you can squeeze it till you hear the second click. I was surprised how hard I had to do it, so really give it a good one.

Best of luck
rdf123 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2011, 03:54 PM   #15
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 158
Rewards Points: 150
Default

Radial arm saw stopped working


Does anyone know where to get a replacement reset switch? The number on the back of the red button is: CSJ63CA. Sears shows it as unavailable. They still have the big round capacitor, and the switch rdf123 wrote about earlier.






Advertisement


Last edited by sheslostcontrol; 10-29-2011 at 04:02 PM.
sheslostcontrol is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heat Pump Fan Has Stopped Working TurboSteve HVAC 2 12-15-2010 01:40 PM
Ice Maker stopped working Whirlpool ED5FHEXNQ00 Hotlatte Appliances 1 05-14-2009 04:15 PM
Outlets stopped working RammsteinNicCage Electrical 12 05-03-2009 10:47 PM
Multiple 4 way switches stopped working Keniki Electrical 3 07-30-2008 02:34 PM
Rheem furnace stopped working kgsolomon1 HVAC 1 02-09-2008 07:51 PM




Top of Page | View New Posts