Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-27-2010, 09:05 AM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 234
Share |
Default

Wire size 220 /3600 w toaster


Hi moving a 240 outlet from one location, toaster works fine here! but not a convenient area.
"Actualy moving outlet 50 feet from present location"
This will be a 50 foot run, I would like to use armored cable .
This will be a single outlet (One)

Unit is a Panini bread sandwitch toaster 240 60 hz @3600 watts.
I have not looked into the main, I beleive this outlet is a 30 amp
circuit.

I have re wired my whole home from ( knob and tubbing) cir, 1895 and passed inspection so I know white from black and green.
I have very little experance with 240's rules.
1: Can I use 12/2 WG in armored cable on a 50 foot run.
2: Do I have to secure it to a wall ? I would like to string it above a drop ceiling to the wall location bring it down to the outlet using cable straps every 24" 6 foot drop.

Thanks
deckhand

deck hand is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 09:13 AM   #2
Licensed electrician
 
Join Date: Sep 2007
Location: Maryland
Posts: 7,529
Default

Wire size 220 /3600 w toaster


You would need to verify the circuit size to tell if #12 is large enough. No. 12 is good for 20 amps.

If this is in a commercial establishment it should be installed by a licensed electrician.

__________________
Answers based on the National Electrical Code. Local amendments may apply. Check with your local building officials.
Jim Port is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 09:41 AM   #3
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Default

Wire size 220 /3600 w toaster


Where are you located ?
Residential or Commercial installation ?
Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 10:05 AM   #4
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 234
Default

Wire size 220 /3600 w toaster


Quote:
Originally Posted by Scuba_Dave View Post
Where are you located ?
Residential or Commercial installation ?

We found an electrician to come in and do the job.

deck hand
deck hand is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 06:11 PM   #5
Electrical Contractor
 
kbsparky's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delmarva
Posts: 3,368
Default

Wire size 220 /3600 w toaster


#12 conductor is adequate for a 3600 watt load @240 Volts. 15 Amps.
__________________
-KB

Life is uncertain -- eat dessert first!!
kbsparky is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Size and type of entrance wire for 200A? Beemer533 Electrical 7 03-15-2010 10:54 PM
HALP! Master/Remote Dimmer troubles! Confuserated Electrical 9 02-12-2010 03:30 PM
What size wire do I have? 737Pilot Electrical 4 10-09-2008 09:47 PM
Wire size and Breaker size for remodel ?? Skydmark1 Electrical 12 12-15-2007 05:00 PM
wire size wire to 10kw furnace? lochcarron Electrical 1 04-10-2005 07:43 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.