Wire Nuts - Electrical - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-13-2007, 12:17 PM   #1
Once fried, twice shy.
 
elkangorito's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Thailand
Posts: 251
Rewards Points: 250
Default

Wire nuts


Guys,
Just a quick question from an Aussie who knows "bugger all" (almost nothing) about US electrical accessories.

What are the available voltage & current ratings for "wire nuts"?

How does one connect them to a wire? Is it by screw or compression?

Advertisement

__________________
Switchboard design engineer & Licensed Electrician (Australia).
elkangorito is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:17 PM   #2
Eibwen
 
Join Date: Mar 2007
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 849
Rewards Points: 500
Default

Wire nuts


I just checked a box of yellows I had and it shows 600V max..

www.idealindustries.com

Advertisement

Sammy is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:25 PM   #3
Once fried, twice shy.
 
elkangorito's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Thailand
Posts: 251
Rewards Points: 250
Default

Wire nuts


Quote:
Originally Posted by Sammy View Post
I just checked a box of yellows I had and it shows 600V max..

www.idealindustries.com

Thanks Sammy .

Are these devices twisted onto the wire or do they use screws? From the pictures, I cannot see any screws. I therefore assume that these things "twist on" somehow.
__________________
Switchboard design engineer & Licensed Electrician (Australia).

Last edited by elkangorito; 12-13-2007 at 01:29 PM.
elkangorito is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:29 PM   #4
Licensed Pro
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 1,546
Rewards Points: 1,000
Default

Wire nuts


600V max as stated. The wire nuts are twisted on, but the "holding" action is by compression of an internal spring.

Last edited by HouseHelper; 12-13-2007 at 01:51 PM. Reason: change "screwed" to "twisted" to avoid confusion
HouseHelper is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:29 PM   #5
Eibwen
 
Join Date: Mar 2007
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 849
Rewards Points: 500
Default

Wire nuts


Your welcome.

No screws involved..

Just strip the insulation back on each wire maybe 3/8 of an inch, hold the wires together with the stripped ends flush and screw on the wire nut.

The wire nut has threads up inside just like a machined nut and it will grip and twist the wires together.
Sammy is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:30 PM   #6
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 2,083
Rewards Points: 1,000
Default

Wire nuts


Usually you first twist the wires together and then twist on the wire nut until it is tight and will not pull off the wires.
redline is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:30 PM   #7
Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 561
Rewards Points: 500
Default

Wire nuts


They're twisted on. Inside there is a sharp "spring" with a decreasing radius. As you turn, the wire is drawn up and compressed.

LawnGuyLandSparky is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 01:34 PM   #8
Once fried, twice shy.
 
elkangorito's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Thailand
Posts: 251
Rewards Points: 250
Default

Wire nuts


Just to make sure...

These "wire nuts" do not use "screws". They are "twist on". In other words, the wire is not held captive by a screw compressing it to a housing. True?

Also, according to Sammys' site link, these things can have a minimum of 300v insulation. Is this correct?
__________________
Switchboard design engineer & Licensed Electrician (Australia).
elkangorito is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2007, 02:17 PM   #9
Eibwen
 
Join Date: Mar 2007
Location: Virginia Beach, Va
Posts: 849
Rewards Points: 500
Default

Wire nuts


No screws involved what so ever.

Just the wire nut itself.

71-72 sizes are 300V max only

73 size and up are rated for 300v to 600v max depending on conductor number and size.

All are CU/CU but there are specific's available for AL.
Sammy is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2007, 10:59 AM   #10
Once fried, twice shy.
 
elkangorito's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Thailand
Posts: 251
Rewards Points: 250
Default

Wire nuts


Thanks a lot guys...very helpful .
__________________
Switchboard design engineer & Licensed Electrician (Australia).
elkangorito is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2007, 11:02 AM   #11
Licensed Pro
 
Join Date: Mar 2007
Location: SC
Posts: 1,546
Rewards Points: 1,000
Default

Wire nuts


Since you bought it up... What do you use down there to secure wire splices?
HouseHelper is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2007, 01:15 PM   #12
Once fried, twice shy.
 
elkangorito's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Thailand
Posts: 251
Rewards Points: 250
Default

Wire nuts


Quote:
Originally Posted by HouseHelper View Post
Since you bought it up... What do you use down there to secure wire splices?
Australia uses "screwed" connectors. No, not that type of "screwed" .

Earth connectors generally have 2 screws & standard (Active or "hot") connectors have 1 screw. They come in different current carrying capacities & are all insulated for a minimum of 600v. The general method for applying them is to use PVC electrical tape to totally cover the connector & part of the cables after the connection is finished. The wires must be twisted "properly" before using this device.

I have always been shocked & appalled at the number of so called "electricians" who cannot twist wires together properly. This inability to twist wires properly is quite possibly one of the biggest reasons why fires occur. Unfortunately, Arc Fault breakers will only allow some electricians to either continue their laziness or become lazier.
__________________
Switchboard design engineer & Licensed Electrician (Australia).
elkangorito is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2007, 05:53 PM   #13
Electrician philosopher
 
Join Date: Aug 2007
Location: Lilburn, GA
Posts: 838
Rewards Points: 500
Default

Wire nuts


Wirenuts are my favourite. When I was a green ass helper, the guy who taught me said I had to twist every wire together for one year. As I gained experience and speed, I quit pre twisting up to four 14AWG CU solid wire together. Some may be shocked by this, but I'll give anyone an Andrew Jackson ($100 for my Aussie buddy) who can pull the wirenut off of them. All 12AWG and up gets pretwisted into a sexy little secure spiral.

Andy

Advertisement

Andy in ATL is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can you wire a 3-way circuit with 2 wire + ground mnyman2003 Electrical 8 12-04-2007 09:23 AM
Wire Nuts handy man88 Electrical 4 11-12-2007 06:40 PM
Stove Top wire capt2 Electrical 8 10-05-2007 02:41 PM
Old house, new light fixture, too many wires Persephonee Electrical 3 01-15-2007 09:58 AM
Does a 6 x 12ga wire nut exist? peeks Electrical 1 10-02-2005 10:58 AM




Top of Page | View New Posts