Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-10-2009, 07:37 AM   #1
Home Remodeler Wannabe
 
Scotsman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Philadelphia, Pa
Posts: 70
Share |
Default

Upgrading a Circuit Breaker box to 200 amp


Let me start by saying I DO NOT MESS WITH ELECTRICITY ONE LITTLE BIT! Has my complete RESPECT and FEAR! I will change an outlet/switch/lighting fixture etc, BUT I AM NOT under ANY circumstances doing anything with the breaker box EXCEPT throw the breaker when it pops.

I was wondering, (I know you can only give the roughest of estimates) "AROUND" how much would it cost to upgrade from 100amp to 200 amp?
I live in Philadelphia Pa if that helps. There is some knob and tubing still in the house, but the big issue is the way the circuit were wired. If I trip a breaker in the kitchen because I was running the microwave and the iced tea maker at the same time, my son loses 3 outlets and ceiling light in his room (upsairs), the ceiling fan in the dining room goes, but the outlest stay, not to mention the two outlets in the kitchen. VERY VERY WEIRD!

I guess with upgrading the box I would also have to have the electrican seperate the lines to their own breakers too?

Thank You

Scotsman is offline  
Old 12-10-2009, 07:56 AM   #2
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 7,346
Default

Upgrading a Circuit Breaker box to 200 amp


Two separte issues, the panel and the tripping circuits.
First question is why upgrade to 200 amps? Are you adding some sigificant loads? Around here it would cost about $2000 for a 200 amp standard panel instal.
Rewiring the circuits in the house is totally dependant on how difficult it is to fish wires and the house layout.

__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is offline  
Old 12-10-2009, 08:06 AM   #3
Licensed electrician
 
Join Date: Sep 2007
Location: Maryland
Posts: 7,322
Default

Upgrading a Circuit Breaker box to 200 amp


New circuits may solve your problem without a panel upgrade. You are trying to do too much on too few circuits.
Jim Port is online now  
Old 12-10-2009, 08:07 AM   #4
Member
 
300zx's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Florida
Posts: 630
Post

Upgrading a Circuit Breaker box to 200 amp


Get some estimates price could be anywhere from 2,000 to 4,000 and up to change knob and tube and 200 amp panel this id a DIY forum not an est site get 3 estimates the prices will be different might be able to get done pretty cheap being there is no work make sure they are lic electricians bonded and insured and permited good luck
300zx is offline  
Old 12-10-2009, 08:09 AM   #5
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Default

Upgrading a Circuit Breaker box to 200 amp


This site is for DIY, not cost estimates
Costs vary by job, area & what can be seen visually inspecting the current installation

Get several estimates & check references
Thank you
Scuba_Dave is offline  
Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Circuit Breaker, working in reverse dcwestcott Electrical 4 04-06-2009 03:03 PM
Old Electric Panel/ Circuit Breaker Box dankreboot Electrical 3 12-16-2008 12:52 PM
circuit breaker problems nascarstewartfan2007 Electrical 4 09-09-2008 07:46 PM
Circuit out but circuit breaker didn't trip PaulenAndrew Electrical 17 08-16-2008 08:38 AM
Heat Pump compressor trips circuit breaker joejean HVAC 3 08-28-2006 12:15 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.