Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-11-2013, 10:06 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Share |
Default

Trouble shoot Franklin Elec.control box mod. 2801054915 and subm.pump


My pump wet out yesterday. I did some tests 1st checked panel breaker it did'nt trip. 2nd checked pressure sw. 240 V across both contacts 120 to grnd on all four. 3rd shut off breaker and removed cover of the control box. i read the ohm chart that was for my pump 1/2 hp- 230v blk to yel range 3.5 to 5.5 read 5.3, yel to red range 13.5 to 20.5 read 18.4=23.7 read blk to red 27.1ohm. i discharged the cap. and read with ohm meter no cap checker. read ohms rising to infinite both ways. I'm not sure how to chek the relay with out any power. With ohm meter from L1 to blk (main) .5 ohm from either L1 or blk to cap. term i get no reading, i suspect this because no power to coil side of relay. I reinstalled the cap and relay and touned on breaker at panel and no reults. I then turned off breaker and removed the cover and found the cap. was recharged so i'm not sure what is left to do. I'm going to have the cap. and relay checked at an electric motor shop other than this not sure what to do. Please advise if i'm on the right track befor i buy a new control box. Thanks in advance
Mark

Marbro is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2013, 10:25 AM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,503
Default

Trouble shoot Franklin Elec.control box mod. 2801054915 and subm.pump


Did you push the reset button?

J. V. is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2013, 11:09 AM   #3
UAW SKILLED TRADES
 
Stubbie's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Kansas
Posts: 4,875
Default

Trouble shoot Franklin Elec.control box mod. 2801054915 and subm.pump


Quote:
Originally Posted by Marbro View Post
My pump wet out yesterday. I did some tests 1st checked panel breaker it did'nt trip. 2nd checked pressure sw. 240 V across both contacts 120 to grnd on all four. 3rd shut off breaker and removed cover of the control box. i read the ohm chart that was for my pump 1/2 hp- 230v blk to yel range 3.5 to 5.5 read 5.3, yel to red range 13.5 to 20.5 read 18.4=23.7 read blk to red 27.1ohm. i discharged the cap. and read with ohm meter no cap checker. read ohms rising to infinite both ways. I'm not sure how to chek the relay with out any power. With ohm meter from L1 to blk (main) .5 ohm from either L1 or blk to cap. term i get no reading, i suspect this because no power to coil side of relay. I reinstalled the cap and relay and touned on breaker at panel and no reults. I then turned off breaker and removed the cover and found the cap. was recharged so i'm not sure what is left to do. I'm going to have the cap. and relay checked at an electric motor shop other than this not sure what to do. Please advise if i'm on the right track befor i buy a new control box. Thanks in advance
Mark
Are you saying the franklin control is asking the pump to run but you have no water pressure ? You state that both sides of the contacter are 240 volts between L1 and 2 which is telling me that the pump is being asked to run. Can you gain access to the pump motor ?
__________________
" One nice thing about the NEC articles ... you have lots of choices"

Stubbie
Stubbie is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.