Running Outdoor Cable From House To Detached Shed Above Ground - Electrical - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-18-2010, 09:07 PM   #1
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,303
Rewards Points: 1,040
Question

running outdoor cable from house to detached shed above ground


i have buried conduit to my detached shed but need to wait to upgrade my meter with more amperage and circuits before i can run 50A to it. but in the meantime, i was gonna have a makeshift temporary solution for just lighting by running outdoor cable from the deck floodlight box to the shed, which would be about 10 ft in length and some 8 ft above the deck. i was gonna nix the makeshift solution once i get a new meter and run the wire underground through the conduit. but was wondering if there are implication to doing it this way. i was only gonna have one light and maybe one outlet in the shed running on it (as to avoid tripping the circuit with too much amperage). primarily, i was concerned about the grounding issues since the cable is leaving the building where the panel is.

BTW, i have a grounding rod buried next to the shed as well for when i do run the 50A circuit to feed the shed subpanel. dunno if that might help the temporary solution somehow.

thanks

Advertisement

amakarevic is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2010, 09:10 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Rewards Points: 2,000
Default

running outdoor cable from house to detached shed above ground


Run the wire for 50a to the shed
Pigtail #12 on it & connect it to a 20a breaker
Upgrade to 50a & sub later on

Advertisement

Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Scuba_Dave For This Useful Post:
amakarevic (11-19-2010)
Old 11-19-2010, 03:16 PM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Western Maine
Posts: 201
Rewards Points: 150
Default

running outdoor cable from house to detached shed above ground


...

Run the 50A. Install the subpanel. Put a 20A circuit in it.

Having a 50A subpanel there does not mean it will be pulling 50A. Especially if you're already planning a service upgrade in the near future, there is no reason to wire the same shed twice.
emolatur is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Detached garage ground wire to house EMT? johnd393 Electrical 15 09-22-2010 10:15 PM
This doesnt seem right. JoulesWinfield Electrical 27 07-26-2009 08:40 PM
Definition of Detached house vinny General DIY Discussions 2 06-01-2009 01:08 PM
Detached shed/shop rewire gtmatt Electrical 7 05-24-2008 10:40 AM
Subpanel feeder questions Silhanek Electrical 4 03-22-2007 07:30 PM




Top of Page | View New Posts