Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-28-2007, 03:09 PM   #1
Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 127
Share |
Question

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


hello,

i need to replace the wiring from the outside fuse box to the central ac compressor. the old wiring is like a bx type housing with two 10awg wires running through it to the compressor. the vinal coating is all cracked and the metal sheething is showing and rusted in a few spots. i called home depot and lowes to see if they had the 10awg wire.. they only have 10awg stranded wire. the old wire is solid copper, and insulated. can i use the stranded insulated wire? the lenth of the wire is only about 5ft. i also am going to buy the flexable vinal type sheething to run the wires through. the old hookup had no ground wire from the fuse box to the compressor, must have used the metal sheething as a ground. im going to run a ground from the fuse box ground bar to a ground lug on the compressor. does this sound correct?

bob
bobo is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2007, 04:52 PM   #2
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 682
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


I dont like the all plastic (carflex) outdoor raceway (Liquidtight Flexable Non metaic Conduit). But you could use that or, and I prefer to use the metal lined raceway with a vinal outer cover Sealtite (liquidtight Flexable Metalic Conduit).

The stranded wire will be fine, and I would use the ground wire as you suggest also.
__________________
Master Electrician
jwhite is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 06:44 AM   #3
Electrical Contractor
 
jbfan's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newnan GA
Posts: 5,475
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


HD and lowes carry AC whips with the wire and both ends attached. Not sure of the price, but really simple to use.
__________________
Yes I am a Pirate, 200 years too late. "Jimmy Buffett"
jbfan is online now   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 03:05 PM   #4
Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 127
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


jbfan,

"ac whips"? u mean the 3 10awg wires and fittings are all one unit/piece? i just mount the connectors to the fuse box and compressor and hook up the wires?
bob
bobo is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 04:52 PM   #5
Diesel Fitter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 159
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


BoBo, My whips come as 3 footers you said you may need 5' ddoouubbllee check wit HD before going without a list.
mikemy6 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 05:10 PM   #6
Diesel Fitter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 159
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


1 other thing you might want to take an amp reading while youve got access. This sounds like an older unit.
mikemy6 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2007, 07:17 PM   #7
Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 127
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


mikemy6,

its a trane unit, and the tag on the ac unit in the house has an installation date of 1980, so it is pretty old. i dont know if the compressor outside that i need to rewire is original or not tho. the solid copper wires that connect the fuse box to the compressor are 10awg, and the fuses are 30 amp. i still dont know waht an "ac whip" is! please explain....bob
bobo is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 06:30 AM   #8
Electrical Contractor
 
jbfan's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newnan GA
Posts: 5,475
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


Quote:
Originally Posted by bobo View Post
jbfan,

"ac whips"? u mean the 3 10awg wires and fittings are all one unit/piece? i just mount the connectors to the fuse box and compressor and hook up the wires?
bob
Thats the one I'm talking about. Not sure of the length.
__________________
Yes I am a Pirate, 200 years too late. "Jimmy Buffett"
jbfan is online now   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 09:23 PM   #9
Member
 
Join Date: May 2005
Posts: 127
Default

Replacing Wiring From Outside Fuse Box To Central Ac Compressor


hi people,

went to HD today and bought the 3 10awg wires i needed, black, red, and green. bought a rubber/vinal 1/2" id sheething, pretty tough stuff, has cord that is sewed through it, got connectors with rubber seals, looks great, and even works...thanks for your input.

bob
bobo is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Air compressor and framing nailer for DIY ADKstorm Tools 20 11-11-2010 07:38 AM
Replacing wiring in middle of run, ungrounded lighting circuit alexz Electrical 3 07-05-2007 08:53 PM
Central Vac wiring...how do I get a light to go on? wease Electrical 4 02-22-2007 07:27 AM
Can't find fuse... Please help!!! keithstef2005 HVAC 3 01-03-2007 10:21 PM
Cost of replacing old knob ant tube wiring in house bikerboy337 Electrical 3 03-26-2005 08:50 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.