Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-20-2008, 03:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Rewards Points: 10
Question

outlets in basement


hi, i have two junction boxes in my basement at either end. i want to run outlets off them before i sheet rock. i've hooked up outlets before with the wires already in the box. not sure about wire to junction box looked in the box seems like alot of wires...help

larryct is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 03:36 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 272
Rewards Points: 250
Default

outlets in basement


What is your question?

__________________
Willis
williswires is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 04:22 PM   #3
Registered User
 
Termite's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 6,520
Rewards Points: 2,000
Default

outlets in basement


What you talkin' about Willis? The question is pretty obvious. How does he wire receptacles off of his junction boxes?

Fact is that you need to determine what the wires in those j-boxes do before you go adding receptacles to them. It isn't always advisable to add to what might be an already maxed-out circuit.
Termite is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 05:36 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

outlets in basement


thanks ..you are probably right...i have a cousin who is an electrician...i'll have hime take a look...give head in the right direction...thanks...like the what you talkin ' bout willis response
larryct is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:13 PM   #5
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 272
Rewards Points: 250
Default

outlets in basement


Quote:
Originally Posted by thekctermite View Post
What you talkin' about Willis?
Ha Ha! I was waiting for one of those!

Yes, the base question is, "how do I run receptacles from two junction boxes I have in my basement.."?

But what info/help does the OP need?

Help with sticking receptacles in the two junction boxes he has? (...mentioned he already knows how to wire receps in a box with wires in it...)
Help with extending the existing circuits from the JBs to new device boxes? (..."I want to run new outlets off them"...)
Help with figuring out how to determine if he can do it without violation?
Help with box fill? (...mentions "lots of wires")
Help with wiring new recep circuits? (...sheetrocking, so maybe circuits are new...)
Help with figuring out what "all those wires" are for?

need clarity...
__________________
Willis
williswires is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:14 PM   #6
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Iowa
Posts: 1,543
Rewards Points: 1,000
Default

outlets in basement


Well theres one thing you shouldn't be thinking of, and thats putting sheetrock over the j-boxes.
rgsgww is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 07:21 PM   #7
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Jersey, USA
Posts: 1,205
Rewards Points: 506
Default

outlets in basement


My mom told me that when she had someone over to fix a section of wall in the living room, the guy told her there was another receptacle there. But he went ahead and put his sheetrock over it anyway!
I have intended to find out where this receptacle was, and whether it's live or not. If it is live, I have to disconnect it.
__________________

KE2KB is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2008, 08:53 PM   #8
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Iowa
Posts: 1,543
Rewards Points: 1,000
Default

outlets in basement


Quote:
Originally Posted by KE2KB View Post
My mom told me that when she had someone over to fix a section of wall in the living room, the guy told her there was another receptacle there. But he went ahead and put his sheetrock over it anyway!
I have intended to find out where this receptacle was, and whether it's live or not. If it is live, I have to disconnect it.
Or you could find it, pop it out, install a new old work box and all new, but im not going to be jacking this thread.

rgsgww is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 wire outlets: connect neutral to ground? border collie Electrical 19 04-12-2013 01:29 PM
Basement finishing : Bathroom and Wetbar Outlets cderner Electrical 8 07-25-2008 07:27 PM
GFCI Outlets in Basement helpless handyman Electrical 4 04-20-2008 11:23 PM
Basement Renovation Project Howdy Electrical 6 03-13-2008 12:07 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.