Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-19-2010, 12:51 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Outlet not working, reading "open ground"


History:
Bought the house a few month ago, there was a TWO prong outlet over the mantle that I want to plug my TV into but it didn't work. I didn't put a tester on it until after I tried replaced it but I used a working lamp and it didn't work.

Now:
I bought a surge supression outlet ($20 a homedepot). I have a metal box and the ground is coming from to the wall somplace and screw down into the box. I bought a ground wire with a nut and connector on it, unscrewed the box ground, used a wire nut and put hte new ground wire and new ground together, then put the connector under the nut on the box, and another connector under the nut on the box and went to my outlet.

I tested it and its saying I have an open ground. What things should I look it, I have a multimeter, what should I do with it to further test?

I have an outlet in a different room on the SAME wall that I knew didn't have one plug working so I tested it, open ground as well. The bottom plug works, the top doesn't on that outlet. It's seems possible that they could have tried to come off of that outlet, if they spliced from that top plug on this outlet, and the outlet is bad, could it be not working because its just a bad outlet?

syren is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2010, 01:02 PM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Rewards Points: 2,000
Default

Outlet not working, reading "open ground"


Is there a 2 wire feed w/ground to the box(es) or metal conduit ?
If not you do not have a ground

Is the metal tab broken off of the outlet that is not working ?
That would indicate a possible switched outlet

Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2010, 01:08 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 3
Rewards Points: 10
Default

Outlet not working, reading "open ground"


Scuba, I'm working from memory right now but the ground was in a casing with another wire (maybe the black one?) and it was bare copper and it was originally going to the metal wall box and was tied around a nut and screwed down. I remoted it, stripped part of a new ground wire that had a little connector on the other end using a wire nut I joined them together. Then I had another ground with a y type connector, put them both under the ground screw on the wall box, one went to the ground screw on the outlet.
syren is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2010, 05:20 PM   #4
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 6,970
Rewards Points: 2,036
Default

Outlet not working, reading "open ground"


An older home with conduit or metal sheathed cable with just hot and neutral conductors may or may not have a good ground via the metal outlet boxes and conduits.

These metal parts are held together with screws and could be oxidized at one or more connection points.

If you have an open ground problem with a third, bare, conductor in the cable, you will need to trace back through the daisy chain of outlets and switches to be sure there is a good ground going all the way back to the panel.
__________________
Forget super sized fries. The Washington Redskins could promote healthy eating with First Lady Obama by choosing a (red skinned) turnip for a mascot.

Last edited by AllanJ; 04-19-2010 at 05:23 PM.
AllanJ is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding Ceiling Light From Switched Outlet vboz5 General DIY Discussions 2 03-04-2009 01:53 PM
Is it a hazard to plug a surge protector into an ungrounded GFI outlet? CuriousWithQuestions Electrical 7 02-01-2008 10:04 PM
Outlet not working? Madnpc Electrical 3 12-07-2007 06:51 PM
Outlet in garage quit working Thirdeye Electrical 10 07-01-2007 11:32 PM
Kitchen outlet not working apt238 Electrical 10 01-03-2007 05:54 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.