Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-08-2011, 02:03 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Share |
Question

open ground


i am using a receptacle test on my outlet and getting "open ground" error. i see there are 3 hot wires and 2 nuetral wires. 1 hot wire is connected to the ground terminal. would this mean i have 3 hot wires and no ground???
uj1223 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 02:05 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Default

open ground


Are u sure its 5 wires in total or 3 wires connected to the receptacle?
Danny Mai is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 02:18 PM   #3
Civil Engineer
 
Join Date: Mar 2009
Location: Boston
Posts: 3,965
Default

open ground


You need to get a voltage tester. I doubt that a hot is connected to a ground, that would be a dead short unless the ground is in fact not grounded, in which case it would be an open hot, very dangerous. Best way to check is to measure voltage to ground and voltage to neutral on each of the wires.
Daniel Holzman is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 02:21 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Default

open ground


yes its 3 black and 2 white, i just put a continuity tester on it, all 3 black are hot, i am assuming i have no ground, how would i ground this properly
uj1223 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 04:03 PM   #5
Semi-Pro Electro-Geek
 
Join Date: Jul 2009
Location: Arizona, USA
Posts: 2,446
Default

open ground


If there are no ground wires in the box (older, ungrounded wiring), then there is no easy way to ground it. The safe and code-compliant solution is to replace the receptacle with a GFCI. Wire it so the incoming power (one of the hots and one of the neutrals - and you have to use the right ones!) goes to the "line" side, and the other hots and neutrals go to the "load" side. One note, though: it doesn't make sense to have three hots and two neutrals. Can you explain in more detail how these are connected? Is one half of the receptacle switched?
mpoulton is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 04:08 PM   #6
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Near Philly
Posts: 1,985
Default

open ground


A continuity tester wouldn't be the right tester; I think a volt meter or 120 v AC test light would be more useful and safer IMO.
bob22 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2011, 10:35 PM   #7
I=E/R
 
a7ecorsair's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Minnesota
Posts: 2,052
Default

open ground


Quote:
Originally Posted by uj1223 View Post
i am using a receptacle test on my outlet and getting "open ground" error. i see there are 3 hot wires and 2 nuetral wires. 1 hot wire is connected to the ground terminal. would this mean i have 3 hot wires and no ground???
Are you telling us that the receptacle has two straight pins and one U shaped pin with a black wire connected to the green grounding screw on the receptacle?
a7ecorsair is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Open Ground in Non Daisy Chained Outlet Circuit RileyRR Electrical 2 05-18-2011 02:00 PM
Attach #4 Copper to Neutral/ Ground Lug Sierevello Electrical 3 01-29-2011 01:04 AM
gfis w open ground brokenhammer Electrical 3 03-24-2010 08:37 AM
sub panel ground and neutral daddyrabbit Electrical 3 01-29-2010 06:49 AM
Open Ground Remedy? gksmith6 Electrical 5 01-04-2008 06:32 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.