Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-24-2008, 09:13 AM   #1
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 67
Share |
Default

Older wiring question...


Hi,

I have a few questions regarding rewiring the downstairs of an older home. To preface: I live in a 100 year old 2 story, brick, American Foursquare. It has a 100 amp service in a Cutler Hammer panel, which is located in a “modern” (ca. 1970’s addition) w/modern wiring. There is no basement but there is a crawlspace.

The kitchen was remodeled in the late 1970’s and has modern, 3 wire 12/2 NM wiring. Unfortunately, it is attached to the downstairs run of knob-and-tube at one of the receptacles and the microwave and garbage disposal are on the same circuit. The rest of the downstairs receptacles (dining & living rooms) are also on this circuit (15 amp breaker on panel). All of downstairs lights are on a separate circuit.

Ultimately, I would like to hire an electrician to place the kitchen on its own circuit, with the microwave on a separate circuit, and an additional circuit installed for a future dishwasher. I would also like the dining & living room placed on its own circuit too. I’m trying to get a better understanding of what’s involved before I talk to an electrician.

Here are my questions…

1) The knob-and-tube run is visible in the crawl space (2 separate wires, hot and neutral) and I can see where they feed the receptacles, as well as where the cloth NM feeds the “newer” receptacles. Does each knob-and-tube circuit use their own neutral or is there the potential that other circuits would be sharing this same neutral run? How would this be determined?

2) All of the downstairs receptacles are in somewhat small, metal boxes. If I were to upgrade the wiring/receptacles, would it be acceptable to use the existing boxes? They don’t have a grounding screw like new ones do. Ideally, it would be nice to use the old ones because they’re all cut into the original oak baseboards.

3) The breaker box is beginning to fill up. There is an unused double pole, 30 amp breaker that is not being used. Is it possible to replace this with two single pole breakers?

Thanks!

Last edited by PirateKatz; 11-24-2008 at 09:16 AM.
PirateKatz is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 09:26 AM   #2
Res Ipsa Loquitur
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southeastern PA
Posts: 363
Default

Older wiring question...


My shot at your questions:
1) Each circuit SHOULD and likely are using its own neutral per circuit but no one can say with accuracy as we cannot see or test your circuits;
2) Grounding clips (green) may be used in place of screws however you need to be concerned about box fill capacity;
3) Yes, you can replace a double-pole 30a with two single-pole breakers of the same brand as the panel.
__________________
Did you ever stop to think, then forget to start again?
handyman78 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 09:31 AM   #3
DIYer
 
Join Date: Oct 2008
Location: Virginia
Posts: 910
Default

Older wiring question...


If the knob and tube is visible in the crawlspace, I see no reason why you wouldn't want to just replace it completely. Even if it's installed correctly, the insulation is probably rotting off it, and also the outlets on the knob and tube will never be grounded.
Gigs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 10:04 AM   #4
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 67
Default

Older wiring question...


Wow, thanks for the quick replies!

Basically, the goal is to update all of accessible wiring downstairs. The downstairs run of knob-and-tube is visible in the crawl space. Everything "looks" straightforward. In the process of updating the downstairs, I should be able to deactivate and remove the k-and-t fairly easily.

So far, I've determined where the kitchen wiring is tied into the downstairs circuit. It seems like it would be fairly easy to update this. I forgot to mention but the refrigerator and stove wiring was updated fairly recently, so I don't need to worry about this.

The dining and living rooms aren't quite as straightforward but I've been able to map the layout. There is a run of knob-and-tube that runs down the main support beam in the crawl space. It powers one receptacle in the dining room and one in the living room. All of the other receptacles appear to originate at the old receptacle in the living room and run on cloth NM wire. This receptacle currently has me a bit worried, since each terminal has two wires attached directly to it; as it is, I don't think that many pigtails would fit in the existing box.
PirateKatz is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 10:20 AM   #5
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 7,200
Default

Older wiring question...


If want to save on your energy bill you need low wattage fixtures. They can be low voltage or normal voltage. You are billed on watts it doesn't matter what the voltage is.
joed is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 05:18 PM   #6
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 187
Default

Older wiring question...


If I understand this right you are running the kitchen and the dining room on 1 15 amp circuit? If so how is your insurance policy? Can you run a 12-2 romex(20 amp circuit) for the kitchen and a 14-2 romex for the other 2 rooms (15 amp circuit)? Should be able to run it in place of the knob and tube fairly easy. This would still leave you a extra spot in your box. Ideally you should run at least 2 circuits to the kitchen though.


Gary
Gary_602z is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2008, 07:24 AM   #7
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 67
Default

Older wiring question...


Gary,

That's pretty much correct. The kitchen (not including the stove or refrigerator), dining room, and living room are on a single 15 amp circuit.

I know where the kitchen is tied into the existing, older wiring. It seems like it should be relatively easy to put it on its own circuit. There is a built in microwave, which I'm not entirely sure how to fish wires up to but I'm sure it can be done. I'd also like to put in a dedicated circuit for a future dishwasher.

One thing I have wondered... Is there any advantage of using 14/2 and a 15 amp breaker? Isn't it better to just use 12/2 whenever possible just so you can have a 20 amp circuit?
PirateKatz is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2008, 08:29 AM   #8
Res Ipsa Loquitur
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southeastern PA
Posts: 363
Default

Older wiring question...


Quote:
Originally Posted by PirateKatz View Post
One thing I have wondered... Is there any advantage of using 14/2 and a 15 amp breaker? Isn't it better to just use 12/2 whenever possible just so you can have a 20 amp circuit?
I like using 14/2 wg & 15a on lighting circuits where there isn't going to be a drastic change of use. In outlets, 20a and 12/2 wg works well for me since you might plug a few high draw items there- vacuum cleaners, window air conditioner, space heater.

Looks like a very good time to seperate out your kitchen circuits now.
__________________
Did you ever stop to think, then forget to start again?
handyman78 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2008, 10:11 AM   #9
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Apple Valley, MN, USA
Posts: 995
Send a message via AIM to theatretch85
Default

Older wiring question...


One thing to keep in mind, if there is ANY 14/2 wire in the circuit it must not be rated for more than 15 amps. So if you do run 12/2 in the hopes of running it on a 20 amp circuit, make sure all the wiring that is connected to it is 12 gauge wire.
theatretch85 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question on generator wiring mdalli Electrical 35 10-05-2011 07:45 PM
wiring recessed lights question. SubSailor Electrical 2 02-25-2008 12:39 PM
Basic Switch wiring question; Dimmer to Toggle switch (Pictures included) inspectator Electrical 8 08-07-2007 01:19 AM
Wiring in older house ? Piney Electrical 11 03-11-2007 11:56 AM
Trane Heat Pump tstat replacement with Honeywell prog - wiring question sep23 HVAC 2 10-20-2006 09:10 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.