Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-13-2013, 01:08 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

old outlet attached to gfci downstairs


I was wondering if this was correct. I had an electrical contractor in my house to do some work on a 50 year old house. All wire's were open ground, and instead of rewiring the house, he had the wire rerouted to Gfci's downstairs and then, new wire coming out and into the panel. I have about a dozen of these GFCI's downstairs. Is this correct and safe?

an example would be my living room, which still show's open ground.. the 50 year old wire goes downstairs into the gfci and then the new wire is coming out of the gfci to my panel...

it just don't look right and i really need someone else s opinion

see attached file
Attached Thumbnails
old outlet attached to gfci downstairs-electrical.jpg  

stulk is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:12 PM   #2
Licensed Electrician
 
k_buz's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: SE Wisconsin
Posts: 4,343
Rewards Points: 2,006
Default

old outlet attached to gfci downstairs


The first question that would need answering is why did you call the electrician out there to do? Did you expect a full rewire? Did you simply want 2 prong receptacles replaces with 3 prong?

__________________
__________________________________________________ ______________
Answers based on the National Electric Code. Always check local amendments.


k_buz is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to k_buz For This Useful Post:
diystephen (01-13-2013)
Old 01-13-2013, 01:15 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

old outlet attached to gfci downstairs


the whole house was supposed to be a rewire, but our electrician said that it didn't need to be done. i dont think it is done correctly.

I have tested the Living Room and the TV.

The Living room plug shows as being correct according to the GFCI
tester. When the GFCI test button is pressed, it trips the GFCI
downstairs.

The TV room plug shows as being an "open ground" according to the GFCI
tester. When the GFCI button is pressed the GFCI Doesn't trip.

seems odd to me
stulk is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:22 PM   #4
Licensed Electrician
 
k_buz's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: SE Wisconsin
Posts: 4,343
Rewards Points: 2,006
Default

old outlet attached to gfci downstairs


If I remember correctly, an ungrounded GFI will not trip using a plug in type GFI tester. The only correct way to test a GFI is to use the trip button on the device.

So, if the one circuit shows a good ground, that circuit is properly grounded and will trip with your tester.

The other circuit is ungrounded and will not trip with your tester.

GFI's do not provide a ground. They protect against a ground fault.
__________________
__________________________________________________ ______________
Answers based on the National Electric Code. Always check local amendments.


k_buz is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:32 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

old outlet attached to gfci downstairs


so, if an outlet to a gfi is not grounded, would this be a potential safety hazard?
stulk is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:37 PM   #6
Retired from the grind
 
gregzoll's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Midwest - Central Illinois
Posts: 14,340
Rewards Points: 2,342
Default

old outlet attached to gfci downstairs


Quote:
Originally Posted by stulk View Post
so, if an outlet to a gfi is not grounded, would this be a potential safety hazard?
No it would not.
__________________
Ren: Now listen, Cadet. I've got a job for you. See this button? Ren: Don't touch it! It's the History Eraser button, you fool! Stimpy: So what'll happen? Ren: That's just it. We don't know. Maybe something bad, maybe something good. I guess we'll never know, 'cause you're going to guard it. You won't touch it, will you?
gregzoll is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:41 PM   #7
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Oregon
Posts: 1,497
Rewards Points: 500
Default

old outlet attached to gfci downstairs


It sounds to me like he used GFCI outlets instead of GFCI breakers. That might have saved you a ton of money especially if there is an old electric panel which could not accept GFCI breakers. Anyway GFCI breakers are much more expensive.

Then it is OK to protect old [non-grounded] wire and outlets with a GFCI. But the GFCI tester WILL NOT cause the GFCI to trip, as it relies on the 3rd ground prong to be wired and working...

BUT if those old outlets are wired into the GFCI outlets, you are protected from electrocution. The test would be to press the test button on the GFCI's and see that power goes out to the old outlets. Then they are protected. (Hit Reset to turn power back on.)

Anyway I would compliment that electrician for his ingenuity in using GFCI outlets and all in a handy location near the panel. Sounds like a good solution to me.
Billy_Bob is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:51 PM   #8
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Oregon
Posts: 1,497
Rewards Points: 500
Default

old outlet attached to gfci downstairs


Quote:
Originally Posted by stulk View Post
so, if an outlet to a gfi is not grounded, would this be a potential safety hazard?
A non-grounded outlet wired from a GFCI - protected by a GFCI protects people and animals from electrocution.

Grounded outlets (3rd prong connected to ground and new wire ran for that) are better so far as surge protectors and some electronic devices are concerned. And could function without a GFCI. Would be better for some things with electric motors like a refrigerator...

However rewiring your entire home would be necessary for that, and that would be a LOT more money!

So OK with the GFCI's - better than before. And best with new wire run and the 3rd ground prong connected.

Last edited by Billy_Bob; 01-13-2013 at 02:06 PM.
Billy_Bob is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:51 PM   #9
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 8,132
Rewards Points: 3,058
Blog Entries: 4
Default

old outlet attached to gfci downstairs


It is proper to connect a two wire circuit to the GFCI and put three prong receptacles on it. However if there was no grounds present the circuit should still test with an open ground. Not sure exactly what he did or what you had before.
__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is online now   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 01:57 PM   #10
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

old outlet attached to gfci downstairs


Before we hired the electrician, most outlets were showing as "open ground". The outlets are still showing as "open ground" but now there are gfci's next to the panel that are attached to the old outlets in the house

Quote:
Originally Posted by joed View Post
It is proper to connect a two wire circuit to the GFCI and put three prong receptacles on it. However if there was no grounds present the circuit should still test with an open ground. Not sure exactly what he did or what you had before.
stulk is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 02:06 PM   #11
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Oregon
Posts: 1,497
Rewards Points: 500
Default

old outlet attached to gfci downstairs


The question is did you discuss your options with the electrician before he did any work? And discuss how much money you wanted to spend on the project?

If you had a limited budget, than that would limit what he could do. And then one option would be to make things as safe as possible while keeping within that budget.

If money is no object and you wanted the entire house rewired, and he did not do that, then that is a different matter!
Billy_Bob is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 02:15 PM   #12
Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Rewards Points: 10
Default

old outlet attached to gfci downstairs


yes, we did have him look at the house and give us a quote to bring our house up to code. My main concern was safety and i wasn't sure if having the old wires attached to gfci's downstairs was a good idea, especially since it was showing open ground on the outlets upstairs.
stulk is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 02:26 PM   #13
Field Service
 
Join Date: Nov 2012
Location: Chicago
Posts: 151
Rewards Points: 81
Default

old outlet attached to gfci downstairs


Quote:
Originally Posted by stulk View Post
yes, we did have him look at the house and give us a quote to bring our house up to code. My main concern was safety and i wasn't sure if having the old wires attached to gfci's downstairs was a good idea, especially since it was showing open ground on the outlets upstairs.
It still comes back to what you wanted done. Earlier in the thread you stated that the house was supposed to be rewired. Was there a contract presented (and signed) stating this? If there was a contract, what work did it specifically state would be completed? Did you ask that all outlets be grounded (an expensive proposition.) What the electrician has done has made your house safer; is it what you requested is another matter entirely.
diystephen is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 02:28 PM   #14
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Oregon
Posts: 1,497
Rewards Points: 500
Default

old outlet attached to gfci downstairs


Well it is safe as it is now. Much better than before. You and your family are safe from electrocution.

If you want it *totally* up to code - new wires run to every switch and outlet. Maybe additional outlets installed. Then tell your electrician. That would be a new and separate project.

You could also choose to have one room rewired at a time. Maybe have one room done a year.

Also if you feel what you paid should have covered rewiring the entire house and that was not done, then you can tell us the price you paid to have the work done and list all the work he did. And edit your "User CP" above to list your city/state. People here living in the same area can tell you if that was a fair price or not. (Electricians as well as other contractors will charge more in certain cities due to higher costs.)
Billy_Bob is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2013, 02:32 PM   #15
TTW
Member
 
TTW's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Maine
Posts: 350
Rewards Points: 250
Default

old outlet attached to gfci downstairs


It is current code to use gfci's to protect 2 wire ungrounded outlets.

I have done this in my own house, but in my case I was able to replace the first receptacle in the chain with a gfci outlet.

The remaining outlets are required to be marked 'no equipment ground' and 'gfci protected outlet'. These stickers actually come with the gfci outlets for exactly that purpose.
Attached Images
 

__________________
#1 - If you don't know what you're doing - get a licensed electrician!
#2 - If you follow my advice and something bad happens see # 1
Electricity bites hard, and it could be the last thing you feel... Good Luck!
TTW is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Circuits in Garage and GFCI tedallen Electrical 19 05-24-2012 08:03 PM
10 amp Vacuum popping GFCI Outlet brgmgb Electrical 19 12-29-2011 11:45 PM
Flourescent light using GFCI outlet Willing2learn Electrical 5 09-12-2010 08:27 PM
GFCI outlet feeding sub panel tdola Electrical 1 07-13-2010 03:15 PM
Problems with GFCI Outlet FieldersChoice Electrical 11 01-04-2009 02:53 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.