Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-24-2010, 05:40 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: Berkeley, CA
Posts: 1
Share |
Default

Modification to three way switching


I am trying to separate two lights that are controlled by two three way switches. The power comes into the first switch and the runners go to second switch and the hot line goes to the J box at the first light. The lights are both wired together in the J box.

So the second switch only has the runners feeding it from the first switch. I need to be able to get power to the second light from the first switch. I can't get in above and run wire or pull wire through as the existing wires are stapled. There is no access to the wiring without cutting drywall (and it is textured so not an easy task to repair.

Or is there another way to run the second light? I can't pull wire through as the current wires are stapled between the switch box and J box.
Thanks,
David

glassguy213 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2010, 06:49 PM   #2
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 6,838
Default

Modification to three way switching


You can do it by running another 2 conductor cable from one light box to the switch box that will control it (either light), leaving all the existing wires unchanged and the existing wires can be re-configured to control the other light.

Draw us a diagram of how the existing wires go, so we can give you more hints.

__________________
Stop wasting time re-adjusting the pattern. Have several lawn sprinklers, one for each pattern.

Last edited by AllanJ; 01-24-2010 at 06:56 PM.
AllanJ is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2010, 08:26 PM   #3
Master Electrician
 
richgriffith's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 37
Default

Modification to three way switching


need know what your trying to do. you said separate the lights that are being controlled buy a set of 3way switches. are you going to add a switch to control one of them. need more info.
richgriffith is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2010, 08:39 PM   #4
Electrical Contractor
 
kbsparky's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delmarva
Posts: 3,360
Default

Modification to three way switching


Do you want one of the switches to control one of the lights, and the other switch to control the other light? No longer having a 3-way configuration?


Not possible without adding some wires, according to the way you have described your setup.
__________________
-KB

Life is uncertain -- eat dessert first!!
kbsparky is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electical, three way switch


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trane Aux heat modification tj1mcd HVAC 2 12-05-2009 07:24 PM
5inch filter modification tut? silent1643 HVAC 5 07-16-2009 10:30 AM
entrance/hallway light switching j77 Electrical 3 05-21-2009 06:53 AM
Switching pool pumps Theo- Plumbing 3 03-20-2009 10:52 PM
Some modification of mouse. DeepOne PC Repairs & Upgrades 4 06-16-2006 12:32 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.