Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-10-2008, 08:07 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Phoenix, Arizona USA
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Installing motion / security lights


I would like to add some motion/security lights around the house.
I have room in the panel to add some breakers.
I would like to install six motion lights total.
Two in the front yard, two in the back yard and one on each side of the house.

A. Front yard:
2 lights (4 bulbs)
4 bulbs x 150W = 600W
600W / 120V = 5Amps.
34% of 15amp breaker.

B. Back yard:
4 lights (8 bulbs)
8 bulbs x 150W = 1200W
1200W / 120V = 10Amps.
67% of 15amp breaker.

C. Can I do this?
12 bulbs x 150w = 1800w so 1800W / 120V = 15Amps.
75% of 20amp breaker
This saves me one breaker, one breaker slot, one junction box and one run of wire.


D. If I can't do the above, is this the correct way to do it?


E. Either way all wiring from the breaker to the light switches will be inside. The wiring from the light switches to the lights will be outside in most locations because of attic perimeter. I would prefer to avoid conduit outside. What kind of wire can I use for the outdoor that doesn't need to be in conduit?

F. Whats current code on percentage of amps on a breaker?
load cannot exceed 80% of break
OR
breaker must be at least 125% of load

G. Is this correct?
Breaker Amps...Min. Wire Gauge:
15..................14
20..................12
30..................10
40..................8
55..................6

Thanks

west-phoenix-az is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2008, 06:55 PM   #2
Electrical Contractor
 
wirenut1110's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Chester, VA.
Posts: 1,049
Rewards Points: 500
Send a message via AIM to wirenut1110
Default

Installing motion / security lights


Run 2 circuits and split that up just for the hell of it.

wirenut1110 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2008, 07:33 PM   #3
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Rewards Points: 2,000
Default

Installing motion / security lights


The motion detectors go from one state [on in manual mode, off, on but responds to motion] to the other states by cutting power, so I'd put each on its own switch.

I couldn't enlarge your pix by using control V and the mouse wheel, and I don't know why.
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Motion AND switch activated outside flood lights? rbbarker Electrical 3 06-18-2008 06:20 PM
Installing Pot Lights - 12AWG and 14/2 wire ... help! njchan Electrical 4 04-10-2008 06:50 PM
Installing pot lights billybarty Electrical 19 03-18-2008 06:58 PM
Installing Recessed Lights IdahoBob Electrical 6 08-23-2007 10:03 PM
Need help wiring 2 motion lights off one swithc poontz13 Electrical 2 08-10-2007 06:20 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.