Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-07-2012, 10:56 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 4
Share |
Default

installing gfi on outside of foundation


i want to install a weater tight gfi outlet box on the outside of my foundation
i am installing a new 20amp single pole gfci breaker inside running the wire about 30 feet from breaker box drilling hole through my foundation to run wire through it right into outside outlet box what type of wire shoud i use?Thanks
Bill

ggnuncleb is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2012, 11:02 AM   #2
Electrical Contractor
 
jbfan's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newnan GA
Posts: 5,634
Default

installing gfi on outside of foundation


12/2 romex.
You do not have to have a gfci receptacle if you are using a breaker.
Make sure you use a tamper resistant, weather proof receptacle with an in-use cover.
I always sleeve my wire with PVC when going through the foundation, but it is not required.

__________________
Yes I am a Pirate, 200 years too late. "Jimmy Buffett"
jbfan is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jbfan For This Useful Post:
ggnuncleb (03-07-2012)
Old 03-07-2012, 02:35 PM   #3
Member
 
Julius793's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: New york
Posts: 1,053
Default

installing gfi on outside of foundation


Quote:
Originally Posted by jbfan
12/2 romex.
You do not have to have a gfci receptacle if you are using a breaker.
Make sure you use a tamper resistant, weather proof receptacle with an in-use cover.
I always sleeve my wire with PVC when going through the foundation, but it is not required.
Why tamper resistant?
__________________
Electricity will kill you if you give it a chance
Julius793 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2012, 03:16 PM   #4
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Kansas
Posts: 81
Default

installing gfi on outside of foundation


Quote:
Originally Posted by Julius793 View Post
Why tamper resistant?

It is code depending on what code cycle.
M Engineer is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2012, 03:53 PM   #5
A "Handy Husband"
 
rjniles's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Carolina Low Country
Posts: 3,888
Default

installing gfi on outside of foundation


I would use a GFCI receptacle instead of a GFCI breaker, a lot cheaper.
__________________
Location:
Coastal South Carolina
rjniles is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2012, 03:57 PM   #6
Member
 
seansy59's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: NJ, US
Posts: 292
Default

installing gfi on outside of foundation


Quote:
Originally Posted by rjniles View Post
I would use a GFCI receptacle instead of a GFCI breaker, a lot cheaper.

Easier too incase something accidently trips the GFCI. Instead of running inside to reset, just walk over to the outlet instead.

seansy59 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing wonderboard on pier and beam foundation Harrington Flooring 3 12-01-2010 12:29 PM
installing PVC pilings in water as foundation for a house Mariapanama Building & Construction 2 10-04-2010 10:13 AM
Foundation Drainage bhry Building & Construction 3 09-23-2010 10:08 AM
Re-grading around foundation? robertr4836 Landscaping & Lawn Care 10 05-23-2009 05:34 PM
Foundation Work - Installing a walk up stairs handy man88 Building & Construction 2 10-01-2007 12:19 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.