Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-31-2009, 12:30 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1
Rewards Points: 0
Share |
Default

Installed a dimmer and now upstairs lights don't work


Hey guys,

Wondering if someone can help. I installed a dimmer in the basement of my new house and now the light switches in two of the rooms on the second floor won't come on... This is really weird. The plugs work, everything works but the ceiling lights in only TWO of the rooms on the second floor. I checked the breaker and reset the only switch on the panel that has a reset feature. (I figure it's there due to the fact that that room is the office with all the PC stuff.)

The house is only a year old and made with the most modern building standards available today (or so they say lol).

NOW, I don't know if this has anything to do with it but before I installed the dimmer, EARLIER in the day I installed a timer in both guest bath and ensuite for the second floor fans so at that time I was also playing with the breaker switches to turn off the power but I don't see how this is happening. I don't know if I missed something on the breaker but from what I can tell, all the switches are back to their original positions (on).

Can someone please help??? I have no clue what happened and I'm really lost!!!

Thanks for reading

P.S. The 2 rooms are next to each other so maybe they are on the same circuit.

pablo_ottawa is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2009, 01:35 AM   #2
Newbie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 24
Rewards Points: 0
Default

Installed a dimmer and now upstairs lights don't work


How many wires(or romex cables) came into the box in that you installed the dimmer on? Is there anyway that you could have switched a couple wires up when installing the dimmer?

Also, if you didn't know, if a breaker trips you need to first turn it off, then turn the breaker back on for it to work. I would check the wiring in the boxes that you worked in first, then if everything is fine there, i would take off the breaker panel cover and check with a voltage tester and check all of the outgoing power of the 20amp and 15amp Single Pole breakers.


Last edited by williamj001; 08-31-2009 at 01:40 AM.
williamj001 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2009, 05:39 AM   #3
Tool Geek
 
PaliBob's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Pacific Palisades CA
Posts: 2,510
Rewards Points: 4
Default

Installed a dimmer and now upstairs lights don't work



Pablo, I assume that in the basement light switch Box, you did not disconnect any white wires.

Since the Basement Dimmer works the C/B is functioning OK

This is the way I see it:
Check Basement Dimmer Black Wire Wirenut connection. It should connect 3 black wires:
  • One to the Dimmer (it works)
  • One from the C/B (it works)
  • One that is routed upstairs (looks like an open)
Let us know what happens
.
__________________
Disclaimer
& Stay Safe
.....Bob Lavery
PaliBob is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.