Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 04-25-2010, 06:41 PM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Canada
Posts: 211
Share |
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


Basement bathroom, I have light switch for light and one for fan. I don't have any electical outlets but want to install a GFCI in the bathroom so my wife can use the hair dryer etc


Is 14/2 wire what I need to run?

Can I wire the GFCI back to the live power before the light switch or the fan switch?

Basically where do I tie it into?

Thanks

hellothere123 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 06:46 PM   #2
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 7,448
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


If it is a 15 amp circuit then 14/2 is fine. Run the cable back to any unswitched power source. The GFCI connection will go to the LINE side.
Note to many USA readers, the OP is in Canada. We do not require dedicate bathroom circuits or 20 amp bathroom circuits in Canada.

__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 06:47 PM   #3
Licensed electrician
 
Join Date: Sep 2007
Location: Maryland
Posts: 7,506
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


The size of the circuit fuse or breaker would determine the proper wire size.
__________________
Answers based on the National Electrical Code. Local amendments may apply. Check with your local building officials.
Jim Port is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 07:40 PM   #4
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada (s/w ON.)
Posts: 2,294
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


As previously noted, connect the power to the LINE terminals of the GFCI.
I just finished re-locating my basement GFCI to a new position and found that it had been wired to the load terminals originally!
Doing so, completely negated the function of the GFCI.
Wildie is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 10:28 PM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Canada
Posts: 211
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


Quote:
Originally Posted by Wildie View Post
As previously noted, connect the power to the LINE terminals of the GFCI.
I just finished re-locating my basement GFCI to a new position and found that it had been wired to the load terminals originally!
Doing so, completely negated the function of the GFCI.
sorry but when you say load terminals what do you mean in terms of wiring?

Is it to be wired before the switch?
hellothere123 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2010, 10:43 PM   #6
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada (s/w ON.)
Posts: 2,294
Default

How to wire in GFCI outlet from scratch?


Quote:
Originally Posted by hellothere123 View Post
sorry but when you say load terminals what do you mean in terms of wiring?

Is it to be wired before the switch?
On the GFCI receptacle two terminals will be identified for the LINE connection.
The other two are only used in case items down stream need to be protected by the same GFCI. These will be identified as the LOAD terminals. These are only used for downstream protection. and in most cases will be unused!
In your case, power would go to the GFCI , then the load would connect to the switch and on to the fan.

Wildie is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help with an exterior GFCI Outlet!!??!! Brad2723 Electrical 1 03-31-2010 09:46 PM
Switched GFCI CrazyRay Electrical 9 03-21-2010 05:46 PM
Sump Pump and GFCI Outlet sweetwaters Electrical 10 03-20-2010 06:01 PM
how to wire an outlet? dmoneyz Electrical 10 04-02-2009 01:21 PM
GFCI with no ground wire? gante Electrical 6 03-13-2009 09:17 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.