Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-24-2009, 09:24 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 19
Rewards Points: 0
Share |
Default

How many ground rods?


How many 8' ground rods should I install for a house in the country with plenty of acreage and no metal plumbing?

Roaddoggie is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 09:39 AM   #2
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Usually 2 ground rods are installed at least 6' between them
#6 min wire to connect to panel

Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 10:59 AM   #3
Licensed Electrical Cont.
 
Speedy Petey's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: NY State
Posts: 6,826
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Quote:
Originally Posted by Roaddoggie View Post
How many 8' ground rods should I install for a house in the country with plenty of acreage and no metal plumbing?
What are the ground rods for?
__________________
Sometimes I feel like if I answer any more questions it is like someone trying to climb over a fence to jump off a bridge and me giving them a boost.
Answers based on the 2008 & 2011 NEC.
Speedy Petey is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 11:09 AM   #4
Newbie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 19
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


I'm grounding two 200A panelboards, and plan to run #4 cu from each panel to the first rod with one continuing on to how many other rods I decide on. I've heard anywhere from two to eight rods but wondered what standard practice might be.
Roaddoggie is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 11:28 AM   #5
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,294
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Standard practice = two
220/221 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 11:29 AM   #6
Licensed Electrical Cont.
 
Speedy Petey's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: NY State
Posts: 6,826
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


No ground rods are required by code.

If no forms of electrode exist, such as a metal underground water pipe, rebar in footings, or building steel, then a form of electrode is required to be installed.

Absent any other electrodes you can install a ground rod. If this rod does not meet the 25 ohms or less requirement (rarely even checked) then you can simply add another supplemental rod. Nothing more is required.

Unless a concrete encased electrode (rebar) is present most electricians simply sink two rods and are done with it.

Whoever told you you need eight rods is rather clueless.
__________________
Sometimes I feel like if I answer any more questions it is like someone trying to climb over a fence to jump off a bridge and me giving them a boost.
Answers based on the 2008 & 2011 NEC.
Speedy Petey is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 11:41 AM   #7
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,294
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Bored today Petey?

A simple question deserves a simple answer.

Quote:
How many 8' ground rods should I install for a house in the country with plenty of acreage and no metal plumbing?
Two
220/221 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 12:05 PM   #8
Newbie
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 19
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Thanks, will install two.
Roaddoggie is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2009, 12:23 PM   #9
Licensed Electrical Cont.
 
Speedy Petey's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: NY State
Posts: 6,826
Rewards Points: 0
Default

How many ground rods?


Quote:
Originally Posted by 220/221 View Post

A simple question deserves a simple answer.


Sometimes yes, sometimes no.

You know me, if there is one simple answer I'll usually give it where others might elaborate excessively.

This is one area I don't like to be short and sweet. I like to give the correct answer. If someone asks how many ground rods are required the ONLY correct answer is NONE.

If there is a Ufer available WHY in the world would you install ANY ground rods????

__________________
Sometimes I feel like if I answer any more questions it is like someone trying to climb over a fence to jump off a bridge and me giving them a boost.
Answers based on the 2008 & 2011 NEC.
Speedy Petey is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
This doesnt seem right. JoulesWinfield Electrical 27 07-26-2009 07:40 PM
How to properly test grounding system KE2KB Electrical 4 02-03-2009 10:59 AM
To ground or not to ground, that is the question cartalker Electrical 8 10-18-2008 10:12 AM
Temporary Genrator Ground theatretch85 Electrical 32 08-05-2008 12:05 PM
Subpanel feeder questions Silhanek Electrical 4 03-22-2007 06:30 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.