DIY Chatroom Home Improvement Forum

DIY Chatroom Home Improvement Forum (http://www.diychatroom.com/)
-   Electrical (http://www.diychatroom.com/f18/)
-   -   Heating relay wiring (http://www.diychatroom.com/f18/heating-relay-wiring-58001/)

Toledo 11-26-2009 10:54 AM

Heating relay wiring
 
Good morning guys

I have a little problem that is really baffling me

I have a room stat with a connector block labeled left to right Rc Rh (jumpered together) B O Y W G C

I have a 24v transformer which is connected to Rh (hot wire) and C(ommon) - C is jumpered to W and Y All I need is for the system to run either the boiler and pump hot water or just the pump on its own to pump cold water around the system.

I have a Totaline relay P283-0370 and a White-Rodgers 90-293Q relay (the supplier didnít have 2 of the same relays available).

From the 90-293Q relay I have terminal 1 connected to the 'Y' port at the room stat and the 'W' port connected to terminal 1 on the P283-0370 relay . The pump is connected to #2 terminal on both relays. The boiler to terminal 5 on the 90-293Q relay. A 120V supply to #4 terminals on both relays and also the 120v/24V transformer. The #3 terminals are 24V supplies and connected together and on to the common side of the transformer which is connected to the C(ommon) terminal on the room stat - The live 24v terminal (hot) is connected to the Rh terminal at the room stat. However when it is wired this way all I get is the pump only running constantly and no control is evident from the room stat.

If the pump and the boiler are wired together I simply cant run the pump without the boiler lighting without physically disconnecting the boiler.

The situation is that if the pump operates then the boiler ignites so I have to isolate the power from the boiler when I want it to run cold so it canít ignite.

It is currently running the pump constantly so it is clearly wired incorrectly.

I need to either have heat on which is pump and boiler or cold which is pump only. Do you have any suggestions as to how I can make this work?

I would send diagrams butthe Attachment Manager isnt working

Yoyizit 11-26-2009 11:11 AM

Quote:

Originally Posted by Toledo (Post 358047)
the Attachment Manager isnt working

That's the first repair to make. :thumbsup:

Toledo 11-26-2009 11:15 AM

Attachment Manager broken
 
I click on the button but nothing happens and I dont know why or how to make it work:mad:

kbsparky 11-26-2009 11:30 AM

Is this what you are trying to post?
 
http://www.electriciantalk.com/attac...ays-slide1.jpg

Toledo 11-26-2009 11:34 AM

Diagram posting
 
Thats impressive!
Yes it was - Thank you

Yoyizit 11-26-2009 11:46 AM

"You are not logged in or you do not have permission to access this page. This could be due to one of several reasons:"

kbsparky 11-26-2009 12:03 PM

I would think that your pump controls should be connected to the GREEN terminal, with the thermostat configured to operate the "fan" --- making the "fan" operate in both heating and cooling modes.

The "W" terminal should be connected to the boiler control (for heat), and the "y" connected to any cooling compressor array.


All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.


Copyright © 2003-2014 Escalate Media LP. All Rights Reserved