Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-21-2012, 03:05 PM   #1
Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 72
Rewards Points: 85
Default

hard wire fan vs plug


I bought a new vent hood for my stove. (Broan PM390) My electrian already ran a hard wire (120V) to where the fan will go above the stove. The fan comes with a power cord to plug into a 120V outlet. It will be a pain for me to now install another outlet up in that area to plug this into- Can I just wire this unit direct into the 120V line I already have run? I would insure it's connected properly with connections in box etc.....

Huskyfan68 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 04:23 PM   #2
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,510
Rewards Points: 2,008
Default

hard wire fan vs plug


Look at the package the fan came in and see if its rated for plug and cord and hard wiring. Most likely it is. I personally have never seen a new range hood come with cord and plug. If the range hood instructions allow for hard wire, you can disconnect the cord inside the junction box and hook it directly to the cable your electrician has provided. Make sure you use a NM (romex) connector to secure the cable as it enters the junction box.

J. V. is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 04:50 PM   #3
A "Handy Husband"
 
rjniles's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Carolina Low Country
Posts: 4,176
Rewards Points: 2,262
Default

hard wire fan vs plug


^^ JV's input is spot on.

Personally since you have a dedicated circuit in that location I would reroute into the cabinet above and install a receptacle. More flexibility and you can install a OTR microwave down the road.
__________________
Location:
Coastal South Carolina
rjniles is online now   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 05:08 PM   #4
Licensed Electrician
 
k_buz's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: SE Wisconsin
Posts: 4,343
Rewards Points: 2,006
Default

hard wire fan vs plug


Technically, a cord connected hood needs its own circuit.

422.16 (B) (4)
__________________
__________________________________________________ ______________
Answers based on the National Electric Code. Always check local amendments.


k_buz is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to k_buz For This Useful Post:
J. V. (11-23-2012), stickboy1375 (11-21-2012)
Old 11-21-2012, 05:49 PM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Minnesota
Posts: 89
Rewards Points: 75
Default

hard wire fan vs plug


I found an installation manual on the sears.com website and it does not even give a cord and plug type connection option.

If it is cord and plug, I would lean towards taking that 120V line and make it a receptacle and plug your fan into it. As long as you have future access to the cord and plug and the cord does not travel through a ceiling.

If you really don't want to do that, go ahead and hard wire it. You cannot use the cord that came with your fan as your wiring method.
parman is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 08:56 PM   #6
Member
 
JuzRick's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: SC
Posts: 132
Rewards Points: 75
Default

hard wire fan vs plug


I would suggest that you do install a receptacle vs cutting the plug in of the cord..specially when it's specified on the provided manual. You could void out the warranty if a electrical problem arise. For it is factory made..anything factory made by machine can have defects even after its been tested/inspected! Just a thought for you.
JuzRick is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 12:25 PM   #7
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,510
Rewards Points: 2,008
Default

hard wire fan vs plug


Quote:
Originally Posted by JuzRick View Post
I would suggest that you do install a receptacle vs cutting the plug in of the cord..specially when it's specified on the provided manual. You could void out the warranty if a electrical problem arise. For it is factory made..anything factory made by machine can have defects even after its been tested/inspected! Just a thought for you.
For the record, no one has suggested he cut anything. Removing the cord from its connection inside the range hood junction box is what I was referring to.
Like I said. I have NEVER seen a range hood come brand new with a cord on it. That said, the cord would have to be accessible and who wants an ugly cord and receptacle visible, when the fans electrical source could be hidden behind the wall.
In fact I would say 100% of all range hoods I have installed and seen in homes are hard wired.
Or they are plugged into a receptacle in a cabinet.
J. V. is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 01:25 PM   #8
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: So. Central PA
Posts: 129
Rewards Points: 95
Default

hard wire fan vs plug


Interesting, this particular unit does in fact come with a cord, and the instructions explicitly state it must be plugged into an outlet. The instruction do not say anywhere it can be "converted" to a hard wired unit, at least that I can see.

http://www.broan.com/common/productD...c-0fd5d8ee4c99
Chokingdogs is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 01:39 PM   #9
Licensed Electrician
 
k_buz's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: SE Wisconsin
Posts: 4,343
Rewards Points: 2,006
Default

hard wire fan vs plug


This also isn't your typical range hood. It must be cord and plug connected to a dedicated branch circuit.
__________________
__________________________________________________ ______________
Answers based on the National Electric Code. Always check local amendments.


k_buz is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 02:55 PM   #10
Member
 
JuzRick's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: SC
Posts: 132
Rewards Points: 75
Default

hard wire fan vs plug


Quote:
Originally Posted by J. V. View Post
For the record, no one has suggested he cut anything. Removing the cord from its connection inside the range hood junction box is what I was referring to.
Like I said. I have NEVER seen a range hood come brand new with a cord on it. That said, the cord would have to be accessible and who wants an ugly cord and receptacle visible, when the fans electrical source could be hidden behind the wall.
In fact I would say 100% of all range hoods I have installed and seen in homes are hard wired.
Or they are plugged into a receptacle in a cabinet.
I was letting Husky know if deciding to cut the plug to hard wire for fitting i wouldnt do that..J.V.. so it wasnt directed to you, if you got offended you shouldnt have. Relax, gosh! I wouldnt suggest removing the existing cord from the range hood either. Big no, no.. especially if specified not tampering with the original setup by manual. Again.. can interfere with warranty!

Yes.. agreed, ranges commonly comes with the jbox where you hard wire it into the #14 coming from the circuit panel. At least all them I've installed from past to now present! If it comes with the cord.. then you can modify structure to where fits perfectly hidden without being notice.. preferably inside the upper cabinet.


Last edited by JuzRick; 11-23-2012 at 02:57 PM.
JuzRick is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to wire a 30A 250v plug and connect it to a well pump control box diyorgobroke Electrical 3 05-21-2012 05:08 PM
my Firex hard wire smoke alarms have no grounding amakarevic Electrical 11 01-14-2012 09:25 AM
Help converting dryer plug to welder plug. RodBarney Electrical 18 07-22-2011 08:18 PM
HALP! Master/Remote Dimmer troubles! Confuserated Electrical 9 02-12-2010 04:30 PM
Neutral Wire? 4x15mph Electrical 8 11-24-2008 02:00 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.