Generator And Transfer Switch Box - Electrical - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-31-2013, 06:42 PM   #1
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


We had our 1st power outage 2 days ago...I went to buy a generator, at least for my sump pump and the 2 fridges
Now, power is back on but I was thinking about installing a transfer switch box (Reliance 3006HDK)
I want to have the sump pump, the 2 fridges and also my furnace running off the generator
The generator I bought is a Ridgid, 3,600 Watts continuous and 4,500 W peak
Will this be OK?

Advertisement

french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:01 PM   #2
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


What brand panel do you have?

You may be able to find an interlock device for it. It will allow you to choose what you want to run, on any circuit. It basically offers increased flexibility.

Advertisement

AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:09 PM   #3
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


I am not sure about the brand....It's a pretty neat panel though...
I am not sure to understand what you mean (sorry, I am french and not used yet to the US standard...!!!)
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:39 PM   #4
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


Some panel makers have what are called "interlocks" that you can install. Basically, it allows you to use your existing panel as a transfer switch.

The interlock prevents you from having the generator and utility power connected at the same time.

One advantage of the interlock is that you can choose which circuits you want to run. You aren't limited to the typical 6 circuits that some transfer switches have.

Example: You don't need power to your furnace in the summer but you might want power to another circuit to run a window air conditioner or even several fans.

All within the limits of your generator of course.
AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:47 PM   #5
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


It's a General Electric from 1984 I guess (age of the house)
Does that mean those interlocks are additional items to install or the replace the breakers?
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:58 PM   #6
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


In many cases it is just some hardware that is added onto the panel box. You'd need to add breakers for your generator inlet - where the power comes in.

You need the exact model off of the panel box. If it's available it is usually cheaper than a transfer switch panel.
AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:03 PM   #7
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


This is what I am seeing on internet
It is basically a plate that slides up and down that authorize to have the main breaker OR the new generator breaker....Is that correct?
This seems to be the PROS (simpler and cheaper)
What are the CONS?
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:10 PM   #8
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


What you see is correct.

I don't see any "cons" in using one, only advantages.

Check with your local wiring inspector. They will tell you if they approve it or not. It shouldn't be a problem - if it's a GE interlock. Some of the after market ones may be a problem.
AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:23 PM   #9
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


I found a website where they sell kits
http://www.interlockkit.com/genelecmain01.htm
It's around $150 for my panel.....Seems expensive for 2 pieces of steel !!!
The breaker for the generator, is it a regular 2 pole breaker?
My generator delivers 30A (3,600 W continuous and 4,500 W peak)
What size should be the breaker?
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:28 PM   #10
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


Check with GE, seriously.

I agree, the other IS a lot of money. If you have no alternative though it's still cheaper than a transfer switch.

For example: I have a Murray panel. My interlock was $45.
AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:37 PM   #11
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


Check with GE.......For the size of the breaker?
I would say it should absorb the peak, no?
So 4,500 / 120 = 37,5 Amps????
Should I be 50 Amps?
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:39 PM   #12
Member
 
Missouri Bound's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Almost Arkansas
Posts: 2,764
Rewards Points: 2,000
Default

generator and transfer switch box


Quote:
Originally Posted by french_guy View Post
We had our 1st power outage 2 days ago...I went to buy a generator, at least for my sump pump and the 2 fridges
Now, power is back on but I was thinking about installing a transfer switch box (Reliance 3006HDK)
I want to have the sump pump, the 2 fridges and also my furnace running off the generator
The generator I bought is a Ridgid, 3,600 Watts continuous and 4,500 W peak
Will this be OK?
About your furnace....is it a gas furnace? If so, you will be ok with that generator and that transfer switch, but you won't be able to use the air-conditioning or power a heat pump.
__________________
Do you want it your way or the right way?
Missouri Bound is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:41 PM   #13
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


Yes, it is a gas furnace.
I can handle too hot in the summer w/o A/C, but too cold in the winter w/o furnace..............I can't !!!

The interlock seems a very good idea, I just need to find the model for my panel and know what rate should be the generator breaker !!
french_guy is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 08:50 PM   #14
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: MA
Posts: 762
Rewards Points: 588
Default

generator and transfer switch box


The generator breaker is sized for the generator.

What outlets do you have on it? 3600 watts continuous = 30 amps at 120 volt.

Don't base it on the surge capacity. Can you do 120/240 volts on that generator?
AandPDan is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 09:01 PM   #15
Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Greater Detroit area
Posts: 469
Rewards Points: 352
Default

generator and transfer switch box


No, it's only 120V @ 30 Amps.....(I can still return it though, I have 30 days at Home Depot)
It's a Ridgid, and here are the specs:
PRODUCT DESCRIPTION

RIDGID Power Tools offers reliable, clean power with the RIDGID Portable Generator Line. This 3600 Watt Generator is engineered to handle your toughest power needs on the jobsite or at home. With a 211cc OHC Commercial-Grade Subaru Engine, this Generator delivers 3600 Running Watts (4500 Surge/Starting Watts) and features a 4 gallon fuel tank for up to 11 hours of runtime at 50% load. Featuring the Armour Alternator with AVR, this generator produces 3600 Watts of Clean Power- so you can power everything from a laptop to a table saw. The Smart Display monitors Voltage, Hertz, Hours of use and even reminds you when its time for maintenance. The heavy-duty Zero-Gravity hand-truck frame design and never-flat tires keeps the unit protected while making it easy to transport even in the toughest conditions. The outlet panel features (4) 120V 20 Amp (GFCI Protected) standard outlets and (1) 120V 30 Amp Twist Lock outlet to meet all your power needs. Backed by a 3 year commercial warranty, you can trust RIDGID to work as hard as you do.

  • 3600 Running Watts (4500 Surge/Starting Watts)
  • 211cc Subaru Engine
  • Clean Power, Ideal for sensitive electronics - less than 6% THD
  • (4) 120V 20 Amp (GFCI Protected), and (1) 120V 30 Amp Twist Lock Outlet
  • SmartDisplay for monitoring essential functions
  • 4 gallon fuel tank for up to 11 hour runtime @ 50% load
  • Zero Gravity Hand-Truck Frame design
  • 3 year warranty
  • Click on the “More Info” tab to download the specifications pdf to view the wattage requirement guide
  • MFG Brand Name : RIDGID
  • MFG Model # : RD903600
  • MFG Part # : RD903600
Since it's "only" 120V, there will only be 1 x neutral, 1 x ground and 1 x hot wire, right?

Advertisement

french_guy is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts