Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-16-2008, 05:43 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 21
Rewards Points: 10
Default

gas fire place install


I am having a gas fireplace installed with a blower. I do not have any space left in my panel for another breaker. Can I put in a junction box currently servicing 4 outlets and 3 60 watt celling lights (I only use about two outlets.) it is currently a 15amp breaker. if I did a junction box, I would tap in before the first oulet.

thanks

couchguy is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2008, 06:45 PM   #2
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Canada (s/w ON.)
Posts: 2,294
Rewards Points: 1,000
Default

gas fire place install


Quote:
Originally Posted by couchguy View Post
I am having a gas fireplace installed with a blower. I do not have any space left in my panel for another breaker. Can I put in a junction box currently servicing 4 outlets and 3 60 watt celling lights (I only use about two outlets.) it is currently a 15amp breaker. if I did a junction box, I would tap in before the first oulet.

thanks
A 15 amp breaker will provide more than 1800 watts, so as long as this is not exceeded, you will be fine!

Wildie is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2008, 07:34 PM   #3
Registered User
 
Termite's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 6,520
Rewards Points: 2,000
Default

gas fire place install


Or use a tandem/twin breaker that is essentially two breakers in one slot.
Termite is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2008, 07:59 PM   #4
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Oregon
Posts: 1,497
Rewards Points: 500
Default

gas fire place install


How many watts is the fireplace?

I'm sure it would be a low amount, but best to ask anyway...
Billy_Bob is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2008, 11:12 PM   #5
New House Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sioux Falls, SD
Posts: 141
Rewards Points: 75
Default

gas fire place install


I was just figuring out my gas fireplace install yesterday and they guy at the fireplace store says a blower only runs about 3 amps....so tapping off your outlets will work.
C_J_GO is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Insulation of interior walls around fire place ODD Calmeier Building & Construction 5 01-31-2010 06:59 PM
Fire place rookie_1 HVAC 4 11-18-2008 11:24 PM
New Cased Coil - Install to Furnace - PICTURES!! hartkem HVAC 39 11-18-2008 02:45 AM
Fire repair detroitguy66 Building & Construction 3 08-20-2008 06:49 AM
Gaps at baseboards after carpet install cometbus Flooring 9 10-01-2007 08:48 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.