Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-06-2011, 02:09 PM   #1
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: North Dakota
Posts: 228
Share |
Default

Flotec Sprinkler Pump Doesn't work


Hello, I have a Flotec sprinkler pump for my lawn sprinkler. The pump pulls water out of the river and one day the river rose and covered my pump. When the water went down about a week later I took out my pump and let it dry for a few weeks.

Last night I went to try and see if it worked and it doesn't. I turned it on and there was a big spark that came from the electrical box.

I opened up the pump to see if the electrical part was all rusted out and it still looks pretty good. I would like to try and replace the parts if I could instead of buying a new pump all together.

Any ideas what parts I should be looking to replace?

Thanks in advance

jburchill is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 02:37 PM   #2
Semi-Pro Electro-Geek
 
Join Date: Jul 2009
Location: Arizona, USA
Posts: 2,542
Default

Flotec Sprinkler Pump Doesn't work


Does the shaft of the motor turn? The most likely problem after immersing a motor would be rusted bearings. If it turns smoothly, then it probably should have run. If it turns freely, then you'll have to take it to a motor shop to diagnose the electrical problem (unless you have a megger and know how to use it). If the shaft doesn't turn, you'll have to take it to a motor shop to replace the bearings or replace the motor. Either way, it looks like a motor shop is in your future.

mpoulton is online now   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 03:24 PM   #3
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: North Dakota
Posts: 228
Default

Flotec Sprinkler Pump Doesn't work


Could the capacitor be issue? i haven't been able to test the shaft to see if it turns yet. But my first inspection was the capacitor was looking all rusted out.
jburchill is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2011, 09:02 PM   #4
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: North Dakota
Posts: 228
Default

Flotec Sprinkler Pump Doesn't work


After taking it apart I was able to turn the shaft. When I went to go test it it made a little noise then quick. It did that a few times any ideas?
jburchill is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2011, 02:48 AM   #5
Semi-Pro Electro-Geek
 
Join Date: Jul 2009
Location: Arizona, USA
Posts: 2,542
Default

Flotec Sprinkler Pump Doesn't work


The capacitor or start switch may be the problem. Check the capacitor first. Most are sealed and water shouldn't be a problem unless it rusts through the case, but some might not be sealed. Next check the centrifugal start switch. If it's corroded and doesn't close properly, then the motor wouldn't start. So check that. Also, if you haven't already, check to make sure the windings all have continuity the way they should, and not the ways they shouldn't.
mpoulton is online now   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to find out why your pool pump is not fully priming tripflex How To Guides 6 07-13-2011 06:31 PM
short circuit. reset the breaker, but no power bp91708 Electrical 10 03-18-2011 10:07 AM
Shallow well pump issues, spinnb7 Landscaping & Lawn Care 1 04-13-2010 01:04 PM
Sewer gas smell in basement from sump pump mirage212 Plumbing 15 10-23-2008 06:09 PM
New tank new pump, no pressure?? Toyz Plumbing 2 07-26-2008 07:38 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.