Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-05-2009, 07:55 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
Rewards Points: 10
Default

Doorbell stops working after power outage


I have a doorbell with musical chime. Diode installed at only button on front door. Doorbell stops working after power outage. Does anyone know why or how to fix? Dave

David Sorensen is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 08:15 PM   #2
Licensed Electrical Cont.
 
Speedy Petey's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: NY State
Posts: 6,858
Rewards Points: 2,020
Default

Doorbell stops working after power outage


How about starting with the make and model number of the chime.

And what is david14493?

__________________
Sometimes I feel like if I answer any more questions it is like someone trying to climb over a fence to jump off a bridge and me giving them a boost.
Answers based on the 2008 & 2011 NEC.
Speedy Petey is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 08:07 AM   #3
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Nashua, NH, USA
Posts: 6,964
Rewards Points: 2,024
Default

Doorbell stops working after power outage


YOu will need to start measuring voltages starting at the doorbell transformer probably mounted near the breaker panel.

Often the low voltage circuit to the doorbell is not grounded. So you cannot count on measuring between a terminal and (the nearest) ground.

TUrn off power before doing continuity measurements (using the ohms or continuity function of a meter).

A long wire (say 100 feet, single conductor, with alligator clips at the ends) can come in handy for measuring voltage between a terminal in one part of the house and a terminal in another part of the house.
__________________
Forget super sized fries. The Washington Redskins could promote healthy eating with First Lady Obama by choosing a (red skinned) turnip for a mascot.

Last edited by AllanJ; 12-06-2009 at 08:11 AM.
AllanJ is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 10:15 AM   #4
Remodeling Contractor
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sandy Hook, CT
Posts: 3,590
Rewards Points: 2,000
Default

Doorbell stops working after power outage


the transformer is most likely bad. Replace it and all will be fine.
Bob Mariani is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 01:09 AM   #5
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
Rewards Points: 10
Default

Doorbell stops working after power outage


time out. Do you mean the power goes out, and then when the power comes on, the doorbell is out? (if your power is out, the bell wont work!!!)

I only ask cause some people dont realize that the doorbell transformer is usually mounted to the panel.

i just changed my entire system, new line, and new transformer.
i was intimidated, but was really easy to remove and install a new transformer.


if the power goes out, again. insure the following.
the power is back on.
the breakers are all on...as one will probably be tied to the bell transformer.

go to the chime and check to see (when the bell is pressed to close the circuit) that current is flowing to the chime.
set a volt meter to the right setting (most bells are not higher than 16 volts from the transformer to as low as 8) place the red lead on the line in to the chime and the black to the out to the transformer. The chime is probably marked T transformer , F front bell, and R rear bell.

when pressed you should see current running to the bell.
also you can 1st place a the leads of the transformers two leads and see that your getting at least 8 volts from that.
wiley0714 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power Washer Chem Feed Not Working robertr4836 Tools 11 11-24-2012 08:43 PM
Help! Mystery power in complex 3-way! mnyman2003 Electrical 12 12-16-2007 01:10 PM
Problem W/ Power after Switching Outlets... G19-Fanatic Electrical 17 08-28-2006 01:55 PM
Furnace stops working once a day - help Da_Bears HVAC 2 01-26-2006 01:19 PM
Partial power on same fuse! joyjam Electrical 5 07-10-2005 10:23 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.