Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-09-2009, 03:35 PM   #1
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Do I need to ground a pendant light?


I am hanging a pendant on SVT wire. The socket does not have a grounding terminal, so I bought 2 conductor wire thinking that it would work like a table lamp and not need an equipment ground. Before I commit to hanging it, I'd like to know why some light fixtures need a ground, but lamps do not. Also, do I need to buy new wire and find some clever way to ground the socket.

Thanks

Mark

Rendulic is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2009, 04:40 PM   #2
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: NJ
Posts: 42
Rewards Points: 25
Default

Do I need to ground a pendant light?


The grounding screw is usually on the mounting strap that gets attached to the box.
Attached Images
 

surrogate is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2009, 04:50 PM   #3
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Rewards Points: 2,000
Default

Do I need to ground a pendant light?


Make sure the center lamp socket contact goes to the hot side of the circuit.
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2009, 11:12 PM   #4
Newbie
 
Join Date: May 2009
Posts: 2
Rewards Points: 10
Default

Do I need to ground a pendant light?


I appreciate the response, but I'm afraid that I did not describe my question quite right.

If I hang a pendant light on 18 gage SVT wire is it ok to use a 2 conductor wire (black and white) or do I have to use 3 conductor wire (black, white, and green)

Mark

Last edited by Rendulic; 05-09-2009 at 11:16 PM. Reason: typo
Rendulic is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2009, 12:10 PM   #5
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,508
Rewards Points: 2,004
Default

Do I need to ground a pendant light?


Your plugging this lamp into an ungrounded receptacle right? And you bought lamp cord right? You have no ground right? Then you only need two wires. Right.
J. V. is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2009, 01:17 PM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,294
Rewards Points: 1,000
Default

Do I need to ground a pendant light?


It depends on the pendant light.

A glass pendant with no exposed metal parts near the socket, no problem.

220/221 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ground question. mystery guest Electrical 5 07-24-2008 12:47 PM
Adding a light to an existing 3-way connection nthomp16 Electrical 2 07-21-2008 06:57 PM
Moved ceiling light in bedroom to center, now trips breaker blthomas Electrical 18 01-24-2008 04:29 PM
Hot Tub Install--Grounding Rod Question statgeek_rob Electrical 16 09-15-2007 02:59 AM
Trying to replace wall mounted light fixture jtm2300 Electrical 4 08-03-2007 09:44 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.