Forums | Home Repair | Home Improvement | Painting | Interior Decorating | Remodeling | Landscaping


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-29-2011, 04:42 AM   #1
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Share |
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


I got a parts washer for free and I changed it from one switch and one outlet to two switches and two outlets. I followed the electric schematic to the t but its not working right. When I turn on one switch both outlets become live. Obviously I want one switch to control one outlet, and the other to control the other. Halp pls.

golfer2000 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 06:06 AM   #2
Lic Elect/Inspector/CPO
 
Join Date: Apr 2011
Location: NJ
Posts: 369
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


The tab betwen the to hot terminal has to removed. This will let each outlet work serperatly
Additionally
The green wire from switch on right to outlet needs to be changed to a color other than green or white.
The ground needs to be attached to box
NJMarine is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 07:16 AM   #3
Licensed electrician
 
Join Date: Sep 2007
Location: Maryland
Posts: 7,044
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


The white wire from the top switch should also be changed to black. The conventions on wire colors and purposes have not been followed.
__________________
Answers based on the National Electrical Code. Local amendments may apply. Check with your local building officials.
Jim Port is online now   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 07:41 AM   #4
Lic Elect/Inspector/CPO
 
Join Date: Apr 2011
Location: NJ
Posts: 369
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


Missed that one Time for more coffee
NJMarine is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 01:43 AM   #5
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches



how does that look? It works great, thanks to everyone.
golfer2000 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 02:40 PM   #6
Scared Electrician
 
Saturday Cowboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Colorado
Posts: 715
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


__________________
Ragged Trousered Philanthropist


Please follow the code - its there for your safety no matter how inconvenient.
Saturday Cowboy is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 04:42 PM   #7
Mad Scientist
 
Join Date: Dec 2009
Location: Minnesota
Posts: 749
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


That's just excellent, right there. I love it when good advice is given, and followed.

Make sure to scrape/sand off the paint where the ground wire connects to the box, if you haven't already.
McSteve is online now   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 06:19 PM   #8
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


Quote:
Originally Posted by McSteve View Post
That's just excellent, right there. I love it when good advice is given, and followed.

Make sure to scrape/sand off the paint where the ground wire connects to the box, if you haven't already.
I like the timely and accurate help here too! I did scrape off the paint, more so on the other side though. Probably not the right grounding screw, but Im pretty sure it gets the job done.
golfer2000 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 06:49 PM   #9
Licensed electrician
 
Join Date: Sep 2007
Location: Maryland
Posts: 7,044
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


Much nicer. Congrats.
__________________
Answers based on the National Electrical Code. Local amendments may apply. Check with your local building officials.
Jim Port is online now   Reply With Quote
Old 05-30-2011, 08:25 PM   #10
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 4
Default

Control top and bottom outlets independently with two toggle switches


Quote:
Originally Posted by Jim Port View Post
Much nicer. Congrats.
Thanks again
golfer2000 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.