Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 02-17-2009, 06:57 PM   #1
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Rewards Points: 2,000
Default

circuit breakers


There are currents at which a breaker will never trip.

There are currents at which a breaker will trip after 10 minutes.

What is your opinion on how long you would have to wait to be reasonably certain that your breaker will not trip with its present current flow?

In other words, how long before you know if your fix worked, whatever the fix was (moving loads to other outlets, sequencing high current loads, etc.)?

Yoyizit is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2009, 07:03 PM   #2
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 8,130
Rewards Points: 3,054
Blog Entries: 4
Default

circuit breakers


Clamp on ammeter and 10 seconds.

joed is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2009, 07:28 PM   #3
My License Ain't 4 Sale..
 
Join Date: Feb 2008
Location: Atlanta, Ga/Hamilton, Al
Posts: 1,813
Rewards Points: 1,000
Default

circuit breakers


As long as the current was below the rated current of the breaker and the ambient temp at the breaker was less than 40C, then I would consider it done.
InPhase277 is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2009, 12:22 AM   #4
Idiot Emeritus
 
Join Date: Mar 2008
Location: Fernley, Nevada (near Reno)
Posts: 1,626
Rewards Points: 1,046
Default

circuit breakers


The trip curves for just about any 120/240 volt breaker under 100 amps flatten out at about 300 seconds.

This means that if a breaker will hold a given current for 5 minutes, it'll likely hold it forever.

There's only about a 10% difference of current capacity between 2 minutes and 5. At less than 2 minutes, the overload capacity goes up quickly.

Rob
micromind is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2009, 10:46 AM   #5
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: NW of D.C.
Posts: 5,990
Rewards Points: 2,000
Default

circuit breakers


Thanks, folks.
Yoyizit is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! Circuit breakers in trouble Circuit breakers Electrical 9 12-22-2008 01:58 PM
Sub-Panel or Tandem Circuit Breakers? dgoldsmith Electrical 2 03-08-2008 01:34 PM
Why do baseboard heaters have 2 circuit breakers? mhaucke Electrical 4 07-08-2007 06:10 PM
Finding "Champion" brand circuit breakers? Jemo Electrical 5 03-11-2007 01:28 PM
Adding new circuit breakers to 100 amp sub panel DrP Electrical 8 05-25-2006 11:05 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.