Can I Use A 20amp Outlet Receptical On A 15amp Circuit? - Electrical - Page 2 - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-18-2009, 10:47 PM   #16
nap
You talking to me?
 
nap's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: sw mi
Posts: 5,407
Rewards Points: 2,000
Default

Can I use a 20amp outlet receptical on a 15amp circuit?


Quote:
Originally Posted by chris75 View Post
Sorry nap, switches are rated by load... so I can install 15 amp switch on a 20 amp circuit. So as long as the load is not more than the switch is rated for.

Check out 404.14 (A)
Yes, you are correct but let me add this:

a switch is rated for the load but since the circuit is what limits the load (ultimately) I prefer recommending a switch rated for the circuit since I have no idea what the installer is going to install on that switch.

Fair enough?

Yes, it goes above what the code allows but since when is the code the upper limit of what we can install?

Advertisement

nap is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2009, 10:54 PM   #17
Electrician
 
Join Date: Aug 2007
Location: Connecticut, Litchfield
Posts: 2,015
Rewards Points: 1,000
Default

Can I use a 20amp outlet receptical on a 15amp circuit?


Quote:
Originally Posted by nap View Post
Yes, you are correct but let me add this:

a switch is rated for the load but since the circuit is what limits the load (ultimately) I prefer recommending a switch rated for the circuit since I have no idea what the installer is going to install on that switch.

Fair enough?

Yes, it goes above what the code allows but since when is the code the upper limit of what we can install?

I see your logic.
chris75 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2009, 10:57 PM   #18
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: South of Boston, MA
Posts: 17,248
Rewards Points: 2,000
Default

Can I use a 20amp outlet receptical on a 15amp circuit?


Good information from both on this topic
Thanks for the info & code reference to look up

Advertisement

Scuba_Dave is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Just for fun Andy in ATL Electrical 56 10-20-2009 10:33 AM
Multiple Circuits - Same Outlet box Revnjeff Electrical 2 09-04-2008 09:17 PM
Help Help richie02 Electrical 7 06-17-2008 09:42 AM
Adding an outlet on a 240V circuit? Kjunk Electrical 6 05-31-2008 10:27 AM
Breaker for Spot light and outlet receptical hgiljr Electrical 4 08-16-2007 02:10 PM




Top of Page | View New Posts