Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-11-2005, 10:27 PM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Share |
Default

Box fill


The blue 2-gang romex box reads on the inside that it is for 16 #14 wires so many 12's etc. Are they considering a 14-2 with ground one wire or three wires? What about a 14-3 with ground. Thanks in advance. HS

K2eoj is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 08:41 AM   #2
Electrical Contractor
 
jbfan's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newnan GA
Posts: 5,733
Default

Box fill


All grounds count as 1 wire, all others count as single wires. 3#14/2 w g is counted as 7 wires, plus the device will count as 2 each. So a 2 gang box that allows 16, #14 wires and has 2 switches in it will only allow 14 wires.
Hope that answer your question

__________________
Yes I am a Pirate, 200 years too late. "Jimmy Buffett"
jbfan is online now   Reply With Quote
Old 09-12-2005, 11:07 PM   #3
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default

Box fill


Quote:
Originally Posted by jbfan
All grounds count as 1 wire, all others count as single wires. 3#14/2 w g is counted as 7 wires, plus the device will count as 2 each. So a 2 gang box that allows 16, #14 wires and has 2 switches in it will only allow 14 wires.
Hope that answer your question
Got the first part, but I'm coming up with 12 in your second example. Did i miss something? Also, If a guy likes to pigtail to the outlets do those wires get counted? Makes more sense now, i thought 16 pcs of romex in a box seemed like alot. Thanks again. HS
K2eoj is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2005, 03:41 PM   #4
Electrical Contractor
 
jbfan's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Newnan GA
Posts: 5,733
Default

Box fill


Math was never my strong suite!! You are right, I forgot a switch! The pigtails do not count.
__________________
Yes I am a Pirate, 200 years too late. "Jimmy Buffett"
jbfan is online now   Reply With Quote
Old 09-13-2005, 11:11 PM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default

Box fill


Thank you, that helps. HS
K2eoj is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Routing an oil fill? sandyman720 HVAC 1 03-07-2007 10:25 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.