Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12-26-2012, 10:21 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1
Share |
Default

Adding a subpanel


So i posted elsewhere and got jumped on like a gangbanger walking around a gated community so i guess ill try this again....

Reason for the subpanel: I recently just bought a tablesaw (8amp max) and a dust collector (12amp max) for woodworking. The house i have currently runs off a 100a main line to the house. Each room of the house is basically its own circuit, so that doesnt leave room in the box for a 220 outlet or 2 in the garage.

I priced out a few ppl to install it, but the price is way to much for the what i see needs to be done. A guy at work suggested doing it myself instead. (dont recall the $$ as it was awhile back)

Situation: The main box is about arms length away from the garage wall that i want the box on. So maybe 6 feet of wire. There is 2 circuits in my garage. 1 lights and 1 outlets. My plan was to cut the wall open in the garage and install a box about 5 feet up from the floor. Pull the 2 wires running the garage circuits out. Run a 6-3 w/g wire to the main panel through those holes. Stapling to the studs and adding clamps to both boxes. Remove the 2x 15a breakers and adding a 40a 2pole breaker in its place. Connecting the 6-3 wire to that (red/black) and the neutral/ground buss bar(white/cu). At the subp side, connect the red/b wire to the main buss bars. White to its OWN bar and cu to its OWN bar, making sure they are split apart and grounding the cu side to the box. Then adding the 2 garage circuits to the subp and adding a 220 outlet about 2 studs or so away from the box.

The subp box would be like 125a 8slot box. Probably homeline since thats whats in the house and I have a quite a few breakers already for that.

Anyone see anything wrong or that i missed? also the 6-3 wire will be ran thru a wall with insulation, do i need some form of protection around it? I was told it needs to be 1 1/4" back from the edge, but nothing more. Also i know 6/3 can handle more amps i want to add it for a just in case someday i or someone later down the road ups it would still be safe.

I plan on getting it inspected but i dont want to get to that point and basically start over. Also i plan to make sure everything is dead and after is putting out proper volts, so i dont need the common sense 101. Just making sure things are to code or good enough and that i dont burn the house down.

Thanks

PS. Live in MN

stifler51 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2012, 11:23 PM   #2
Member
 
Missouri Bound's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Almost Arkansas
Posts: 2,764
Default

Adding a subpanel


You do know that you need a 4 wire feed and that the ground and neutrals need to be seperated. All you need to do is install the proper breaker, 60 amp max. for the #6 wire. The wire needs to be secured and terminated properly at both ends. I see nothing wrong with your plan and I see that you have done your research. Unless I am missing something you should be good to go.

__________________
Do you want it your way or the right way?
Missouri Bound is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding subpanel next to main box insane_drummer Electrical 25 06-10-2011 10:39 AM
Adding a subpanel to a sub-panel and other questions CardinalPilot Electrical 14 03-30-2011 02:23 PM
Adding subpanel vs new larger panel lonric Electrical 10 12-13-2010 11:13 AM
Have questions about adding a 60amp subpanel humberguy Electrical 6 05-13-2010 07:57 AM
Adding Subpanel for Basement - Few Questions mindle Electrical 28 01-07-2010 08:49 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.