Adding Outlets To Existing 15A Lighting Circuit - Electrical - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-29-2011, 05:41 AM   #1
Newbie
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 7
Rewards Points: 10
Default

Adding outlets to existing 15A lighting circuit


In my basement workshop I have four 2'X4' troffer (lay-in) type fluorescent light fixtures on a 15 amp circuit with 14/2 and 14/3 NM with a single pole switch.

Each lighting fixture contains two T12 magnetic ballasts that pull .73 amps each - which totals a little under 6amps for all four lights.
I would like to add one (or more?) ceiling outlets between the light fixtures.

Would that be permissible? If so, how many?

Thanks in advance for your help.

Advertisement

rstain is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 07:31 AM   #2
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Wilmington, DE
Posts: 3,118
Rewards Points: 2,000
Default

Adding outlets to existing 15A lighting circuit


It is not good practice to have lights and outlets on the same circuit(if a circuit with both goes out, you are left in the dark), but not sure if it is not allowed under code, check local code.

Advertisement

Just Bill is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2011, 08:47 AM   #3
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 8,388
Rewards Points: 3,570
Blog Entries: 4
Default

Adding outlets to existing 15A lighting circuit


There will be no code issues with doing this.
__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2011, 11:30 AM   #4
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Pa.
Posts: 123
Rewards Points: 79
Default

Adding outlets to existing 15A lighting circuit


what would outlets be used for?
pokey is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding an outside lamp to a circuit??? CoconutPete Electrical 5 07-26-2011 04:54 PM
Adding outlets for top of wall mounted upper kitchen cabinet tmorriss Electrical 1 02-24-2011 08:01 PM
No power to all outlets on circuit. noloawarfare Electrical 4 05-01-2010 05:41 PM
Adding new circuit breakers to 100 amp sub panel DrP Electrical 8 05-25-2006 11:05 PM
? on 20A circuit / outlets / #of remhed Electrical 2 05-15-2005 09:55 AM




Top of Page | View New Posts