5-way Switch - Electrical - DIY Chatroom Home Improvement Forum


Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2012, 12:59 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ohio
Posts: 17
Rewards Points: 10
Default

5-way switch


Is it possible to have a 5-way switch? IE: Four switches and one light.

ÖI donít want to look stupid when I ask my electrician for a 5-way.

Advertisement

bfackrell is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 01:03 PM   #2
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Ohio
Posts: 2,611
Rewards Points: 2,130
Default

5-way switch


Quote:
Originally Posted by bfackrell View Post
Is it possible to have a 5-way switch? IE: Four switches and one light.

…I don’t want to look stupid when I ask my electrician for a 5-way.
That can be done. But there is no such thing as a 5-way switch.

Anyway for that setup you would use two 3-way switches and two 4-way switches.

That accomplishes 4 switches for one light.

Heres a video showing 4 switches for one light:
Attached Thumbnails
5-way switch-4-way-switch-wiring-diagram.jpg  

Advertisement


Last edited by hammerlane; 03-06-2012 at 02:00 PM.
hammerlane is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to hammerlane For This Useful Post:
bfackrell (03-06-2012)
Old 03-06-2012, 09:30 PM   #3
" Euro " electrician
 
frenchelectrican's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: WI & France { in France for now }
Posts: 5,369
Rewards Points: 2,000
Default

5-way switch


The photo what Hammerlane posted that is my pefered way to do this due it is easy to hook it up and what more you will have netural at each switch box in case you have multi location dimmer switch or electronique timer.

Merci,
Marc
__________________
The answer will be based on NEC ( National Electrical code ) or CEC ( Cananda Electrical code ) or ECF ( Electrique Code France )
frenchelectrican is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2012, 10:09 AM   #4
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 8,338
Rewards Points: 3,470
Blog Entries: 4
Default

5-way switch


And for 5 way you just add another four way switch. You can add as many four way switches as needed.
__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to joed For This Useful Post:
bfackrell (03-07-2012)
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wiring in a 4-way Switch RickSene Electrical 5 04-09-2013 08:25 PM
Carrier Infinity 69 Trouble Code 42 bodya1 HVAC 4 12-05-2010 07:43 PM
1 pole + 3 way switch momof2labs Electrical 1 05-22-2010 11:37 AM
3-way light with a twist Jeepsail Electrical 14 05-18-2010 02:24 AM
4 way switch confusion Richo Electrical 10 04-09-2009 08:11 AM




Top of Page | View New Posts