Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 11-10-2010, 12:13 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Share |
Default

250ft Underground run from house


Greetings,
This is my first post and i have found much i have read to be very useful. I am wondering if anyone could give me the necessary wire sizes and best way forward to do the run myself and have someone else to do the hook up. I would like to have enough power to run a small fridge, lights and ceiling fan.Also, Can I run CAT5/6 if it is shielded in the same conduit and when can I use PVC? I know it is a lot, but I trust you more than most. Thanks for any input.

Jguckert is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2010, 02:50 PM   #2
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Location: Shirley, NY
Posts: 20
Default

250ft Underground run from house


If you are going to have someone else do the hook up why not ask them what you need? You cannot mix low voltage wires in the same conduit as house voltage. If you are burying the pipe then pvc would be the way to go but make sure you glue the sticks together well. Using a voltage drop calculator for a 20 amp circuit at 250' you need #4 awg cu. You would need 1" pvc to hold three #4 thhn awg cu.

lordlondis is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to lordlondis For This Useful Post:
Jguckert (11-10-2010)
Old 11-10-2010, 04:45 PM   #3
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Default

250ft Underground run from house


Makes perfect sense. Thanks so much. Have a good one.
Jguckert is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2010, 04:49 PM   #4
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 440
Default

250ft Underground run from house


you need a ground wire also...#6
oleguy74 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2010, 04:54 PM   #5
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Default

250ft Underground run from house


Good Point. I appreciate that...
Jguckert is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2010, 05:25 PM   #6
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 440
Default

250ft Underground run from house


wire needs to be thwn.
oleguy74 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2010, 06:25 PM   #7
nap
You talking to me?
 
nap's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: sw mi
Posts: 5,407
Default

250ft Underground run from house


you should run wet rated cat 5/6 also.

nap is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My house's previous owner - DIY horror stories Leah Frances General DIY Discussions 128 03-18-2014 06:41 AM
replumbing an old house simonfrog Plumbing 7 01-30-2012 04:45 AM
My house progress so far - over the years Snav Project Showcase 3 04-28-2010 05:35 PM
Fixing weekend house staining that went awry jb888s Painting 10 08-17-2009 10:01 PM
I have Central Heating & Air, but house won't cool down..HELP!! exiledone1 HVAC 13 07-10-2009 10:09 PM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.