Go Back   DIY Chatroom Home Improvement Forum > Home Improvement > Electrical

CLICK HERE AND JOIN OUR COMMUNITY TODAY...IT'S FREE!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-02-2010, 03:26 PM   #1
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1
Share |
Default

2 breakers / 1 circuit


I have a light in my house that is connected to two 15A breakers. If either breaker is on the light is on. The only way the light goes off is if both breakers are off. Some of my outlets are on circuits that work this way also.

Is there any valid reason for this or did the electrical contractor wire it incorrectly? Also is 14 AWG wire OK for this circuit?

dn100 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2010, 03:32 PM   #2
Member
 
joed's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Welland, Ontario
Posts: 7,369
Default

2 breakers / 1 circuit


There is no valid reason for this. Somewhere on theses circuits two hots have been tied together that should have been kept separate.

__________________
Do not PM with questions that can be asked in a forum. I will not respond.
joed is online now   Reply With Quote
Old 10-02-2010, 11:49 PM   #3
" Euro " electrician
 
frenchelectrican's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: WI & France { in France for now }
Posts: 5,369
Default

2 breakers / 1 circuit


It is not OK with that set up you have crossed connected or tied connections circuit that will raise few serious issue there and how well are you with troubleshooting level ?

This troubleshooting is little above the average level due there are few steps to be involded to correct this situation.

And you have to do the mapping the circuits mark them down on a peice of paper and turn off one breaker and find out what room or area it serve and I know you mention two breakers so do that one as well then it will be little tricky to isolated that one.

Very few case the DIYer can slove the issue but genrally most case it will be wise to call in electrician to come in and assit this situation.

Due it more than just a basic troubleshooting.

Most common curpit is at the juction box like in attic which I am aware some time someone did not relazied that they were actally have two circuit tied together.

Merci.
Marc
frenchelectrican is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2010, 08:01 PM   #4
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 10
Default

2 breakers / 1 circuit


heres and idea, turn those circuits off and look ito the attic and see if you see any thing that is diff than the normal wiring and follow it maybe into a jbox that picked up some added wire, there on the same phase, start by seperating some hot wires in a box and wire nut that end to prevent shorting and checking what works and dosnt work and start your troubleshooting diagnostic there.
Kirky is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Changing a 3 way circuit...using recessed lighting box as a junction box? Oxymoron Electrical 1 12-07-2009 06:46 PM
Two Different Wire gages on Same Circuit OK? Lovegasoline Electrical 5 12-02-2009 05:00 PM
Wiring a single pole switch into a 220v circuit rlmorgan Electrical 38 10-15-2008 07:59 PM
Sub-Panel or Tandem Circuit Breakers? dgoldsmith Electrical 2 03-08-2008 12:34 PM
Circuit Breakers Unregistered Electrical 4 09-13-2004 08:49 AM




Top of Page | View New Posts

Copyright © 2003-2014 Escalate Media. All Rights Reserved.